Eric Asimov es un viejo conocido de nuestro blog, y de nuestros lectores habituales, aunque él no lo sepa.

En 2010 casi recién iniciada nuestra andadura digital nos encontramos, para nuestra sorpresa, con un artículo suyo en el New York Times en el que alababa la sidra vasca. Lo hacía, además, en un artículo sobre el Día de Acción de Gracias, donde la sidra tiene un papel principal en la mesa de los norteamericanos.

Cuatro años después, en 2014, nos regalaba un gran artículo en el que hablaba a sus lectores de unos vinos vascos que se producen al norte de los Pirineos: los vinos de Irouléguy. En un artículo en el que contaba cómo se había encontrado con uno de los vinos de esta zona vitivinícola vasca … y lo había considerado «irresistible».

Creemos que está bagaje suficiente como para estar agradecido a este crítico neoyorkino. Pero resulta que en todos estos años había seguido escribiendo maravillas de bodegas de nuestro país y nosotros no nos habíamos enterado.

Por suerte, hoy nos han llegado un artículo suyo publicado en la «Dama gris» este mismo viernes 28 de enero. En él nos invita a hacer un viaje a lo largo del mundo a través de una selección de vinos que se pueden adquirir en USA por un con un costo de menos de 20$. Son 20 vinos de 11 países que tienen en común una sola cosa: «no solo ofrecen un gran valor, sino que también transmiten el sabor de los lugares que los produjeron.»

Esta selección de vinos nos ha permitido conocer que es una tradición que Asimov publique listados de vinos de gran calidad que tienen esa característica de costar menos de 20$. Lo que a su ver nos ha permitido descubrir un buen puñado de referencias que ha escrito sobre vinos vascos.

Así que vamos a hacer un repaso a los vinos vascos reseñados y el artículo donde aparecen.

Eso sí, le animamos a Eric Asimov a seguir probando y recomendando vinos vascos… tiene muchos tesoros para descubrir.

New York Times – 28/1/2021 – USA

Xarmant 2019 – Arabako Txakolina $19.99

Txakolina is the wine of Spanish Basque Country. It has developed a following in the United States over the last 15 years, and why not? It’s brisk and refreshing, and is a great match for fresh fish and shellfish, or simply as an aperitif.

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New York Times – 15/10/2020 – USA

Camino 2019- Getariako Txakolina  $18.99

This lightly sparkling wine, made entirely of the local hondarrabi zuri grape, comes from Basque Country in Spain. It’s delicate but intense, crisp and bracing. As you drink it, you can almost feel the stiff salt breeze blowing in off the Atlantic. It’s just the thing for oysters, clams and other light seafood preparations, or maybe for an aperitif.

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New York Times – 30/1/2020 – USA

Viña Zorzal – Navarra Garnacha 2017 $10.99

This fragrant, floral red, made from old-vine garnacha, is one of the best deals I have seen in a while. It’s lively and spicy, and while not especially complex, it’s fresh, juicy and offers unexpected nuances. Serve lightly chilled.

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New York Times – 17/5/2018 – USA

Domaine Ilarria Irouléguy 2014 $19.99

I’ve long been smitten with the wines of Irouléguy, a tiny region in the beautiful Basque country in the extreme southwest of France. Domaine Ilarria, one of my favorite producers, makes a great rosé, and this superb, lithe, earthy red, made primarily of tannat and cabernet franc, with a bit of cabernet sauvignon. Peio Espil, who started Ilarria in the 1980s, follows a hands-off style of farming and winemaking, yet his wines are always precise, detailed and solid. (A Thomas Calder Selection/Moonlight Wine, New York)

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New York Times – 22/6/2016 – USA

Antxiola rosado 2016. Getariako Txakolina  $16.99

Txakolina is the refreshing wine of choice in the Basque region of northern Spain, and has proved resoundingly popular in the United States, especially the rosés. The Antxiola, pale salmon in color, smells like red berries and is mildly effervescent. On the palate, however, the wine tastes as if the grapes, grown on the southern edge of the Bay of Biscay, were hit by blasts of salt sea air. At just 11 percent alcohol, this would be a good lunch wine.

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New York Times – 22/10/2015 – USA

Domaine Ilarria Rosé 2014 Irouléguy  $19.99

This is one of my favorite rosés. Peio Espil farms his limestone hillside vineyard in the extreme southwest of France with meticulous care and works in the cellar as naturally as possible. The result is a rosé the color of pale blood, rich with the elemental flavors of iron and minerals. A summer wine? This is a cold-weather rosé if ever there was one, and it will improve with aging.

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Last Updated on May 6, 2021 by About Basque Country


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