Willow Yamauchi es una escritora y artista canadiense a la que le encanta el queso. Tanto como para tener un blog en el que va escribiendo sus experiencias con esta producto. Su última entrada esta dedicada a un queso vasco, Etorki. Un queso de Iparralde hecho con leche de oveja Manec, que es lo mismo que decir Latxa.

Como ella dice, los vascos hacen queso de oveja desde hace 4.000 años. Por lo tanto, algo deben saber de este arte. Y parece que lo hacen bien, al menos para su gusto, porque de su comentario se puede sacar la clara conclusión de que es un queso que va a comer de nuevo, es muy bueno.

My blof of cheese – 5/10/2013 – USA

Etorki-a modern Basque twist on an Ancient “Sheepy” Favourite

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When we think of the noble beasts who give us cheese, what kind of images come to mind? Cows? Of course. Goats? Maybe, but how many of us think of sheep?  Poor, maligned sheep are really the progenitors of cheese. That ancient mythical shepherd who forgot a skein of milk in a cave that became the world’s first cheese… that would have been sheep milk. Yes, the first cheese was a sheep’s cheese. Shepherds herded sheep, (and sometimes goats) but really, cows are very new on the scene, yet they have all the glory. That’s kind of sad for a sheep cheese lover like me.  One almost has to go back to the “Old Country” to find a decent sheep cheese, and there’s nothing more “old country” than Basque.

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