Los caminos que llegan a recorrer las historias y las derivaciones que llegan a tener los acontecimientos es algo que nunca deja de sorprendernos. Seguro que los emigrantes vascos de Iparralde que viajaban en el XIX o principios del XX no se podían imaginar que a principios del siglo XXI,  Kristin Fuhrmann-Simmons, pudiera escribir desde Maine, sobre las bondades de los vinos que se preparan con las vides que llevaron a América.

Pero así es. La variedad Tannat, originaria de una zona de la que los vascos de Iparralde habitan, llegó a Sudamérica, en especial a Argentina, Uruguay y el sur de Brasil (Rio Grande do Sul) a manos de aquellos emigrantes y acabó convirtiéndose en la principal variedad de Uruguay.

Viñedos de la variedad Tannat en Uruguay

La verdad es que no nos podemos imaginar mejor forma de recibir el 2012 que con un vino cuyo origen está tan arraigado en la historia.

Sea Coast on line – 28/12/2011 – USA

Cheers to 2012

I will be spending my New Year’s Eve with a bottle from Uruguay. How, may you ask? Well, it’s by drinking a glass of sweet-noted tannat. Tannat is long-lasting, powerful, loyal, and hard working. Its intensely sweet and spicy notes make it a perfect dessert wine. I was introduced to tannat by Mike Farrell, chef at Old Vines in Kennebunk. “You’re going to LOVE it,” he said. I knew I had to try it as I watched the wine’s name open up a smile on his face. Tannat has been grown for centuries in the Basque region of France. Emigrants to Uruguay brought the grape with them, and it took root heartily in the mountains of South America. More tannat is grown in Uruguay than in its country of origin, and the wine has made its way into North American wine bars and onto holiday dinner tables. It can be a traditional table-style wine or made into an ambrosial sweet liquor that I tried after a Prelude dinner at Old Vines.

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