En su sección de viajes de hoy , aunque fechado el día 2 de octubre (cosas curiosas de los periódicos), Los Angeles Times publica en su web un amplio reportaje sobre una visita que Peter Kupfer ha realizado a una sociedad gastronómica donostiarra.

Nuestro afortunado visitante USA ha tenido la suerte de poder pasar una velada en un txoko de Donostia, celebrando el 55 aniversario de uno de sus miembros. Como pueden imaginar ustedes se quedó impresionado del “concepto de txoko”, de su funcionamiento, y de la comida. Sin duda una velada maravillosa, que muchos de los lectores de este periódico de la costa oeste, también les gustaría disfrutar.

El diario incluye una guía con algunas referencias para organizar la visita a Donostia.

Los Angeles Times – 2/10/2011 – USA

Dining with a txoko in Spain’s Basque Country

San Sebastián, the heart of Spain’s Basque Country, is well known for its superb cuisine. The elegant seaside resort of 185,000 lays claim to more Michelin stars per capita than any other city in Europe. Restaurants such as Arzak and Mugaritz, acclaimed for their high-tech gastronomy, attract diners from all over the world.  But there’s another side to San Sebastián’s culinary culture that few outsiders are aware of. The city is home to scores of txokos, private gastronomical societies where members gather to cook, eat, drink, talk and, quite often, sing together. Txoko (pronounced CHO-ko) means “cozy corner” in Basque, and for many members, the clubs are precisely that — a refuge from the daily grind where they can enjoy one another’s company and indulge in the Basque passion for good food.

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