Ez da lehen aldia Arabako Errioxako ardo-ekoizleen zati handi baten eta Errioxako Jatorrizko Deituraren arteko gatazkari buruz ari garela; Errioxako probintzia bakarreko komunitateko ekoizleek kontrolatzen dute. Bere izenak horrela adierazten duen arren, Errioxa osoa hartzen ez duen autonomia-erkidegoa da (Araba eta Nafarroako lurrak ere hartzen ditu). Horrek etengabeko hutsegiteak eragiten ditu Euskal Herritik kanpo pentsatuz gero Errioxako ardo guztiak autonomia-erkidego horretan ekoizten direla.

Ez da The Guardian artikuluaren kasua, Stephen Castlesek sinatua. Artikulu horretan Arabako Errioxako 50 ardo-ekoizle baino gehiago izen berri bat sortzearen zergatia azaltzen da, Madrilen onartu berri dena eta Europar Batasunaren bidean dagoena.

Izenburuan esaten dugun bezala, modu erraz, argi eta ulergarrian azaltzen du. Batzuek egiten dituzten irakurketa politikoetatik haratago, errealitatea beste bat da. Erreportajean esaten denez, «kalitatea versus kopurua da kontua. Errioxako 473 upategiek 3,1 milioi hektolitro (310 milioi litro) ekoizten dituzte eta, ezinbestean, denak ez dira beren izenean ari. Arabako Errioxako ekoizleek kalitatea nabarmendu nahi dute, nahiz eta horrek esan nahi duen nazioartean onartutako Errioxa markari uko egiten diotela».

Eta artikuluan azaltzen den bezala, ez da ezer asmatu nahi. Egoera desberdin horiek kalitate eta ospe handiko beste izendapen batzuetan ere gertatzen dira, hala nola Bordelen edo Borgoinan. Izen orokorraren barruan, ezaugarri bereziak dituzten ardoak zehazten dituzten beste txikiago batzuk daude.

Gauzak argi azaldu behar dira. Tim Atkinek bere garaian egin zuen bezala, ardoaren munduan eragin handia duen guru britainiarrak, gai hori ulertzeko gako asko ematen dituen artikulu batean.

 

The Guardian – 2021/5/18 – Britainia Handia

Rioja leaves bad taste in the mouth for Basque winemakers

A group of winemakers from northern Spain are seeking EU approval for their products not to be labelled Rioja, the country’s most famous denomination.

The Rioja denomination embraces three regions: La Rioja, part of Navarra and the Basque province of Álava. More than 50 Rioja Alavesa winemakers now want to break away and have created their own denomination, the somewhat unwieldy Arabako Mahastiak/Viñedos de Álava.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)

Goiburuko argazkia: Lantziegoko mahats goiztiarreko mahatsa, Euskal Herrian, Araban. Argazkia: Elena de las Heras / Alamy