Melanie Preschutti es una chef que da clases de cocina en Pennsylvania y que mantiene el blog “Kitchen Encounters“. Ha publicado una receta vasca  muy popular y que poseen una contundencia propia de una cocina pensada para aquellos que se tienen que enfrentar a las labores del campo.

Se trata de lo que denomina  huevos rotos con txistorra y patatas y que nosotros llamaríamos un  Sarteneko de huevos, txistorra y patatas.

La verdad es que nos produce una cierta aprensión pensar que se trata de una “txistorra” made in USA. Pero vayan ustedes a saber, igual está muy rica.

Kitchen Encounters – 14/1/2015 – USA

Basque in a Spanish Breakfast: Huevos Rotos con Chistorra y Potatas (Eggs, Sausage and Potatoes)

Resultado final del Sarteneko
Resultado final del Sarteneko

Put bigger pants on.  This stick-to-your-ribs hard-working hungry-man’s one-skillet breakfast contains a days worth of full-flavored tongue-tingling calories.  It’s got it all — fried eggs, fried potatoes, fried sausage, and sometimes, even a talo (tortilla) too.  Hailing from the high mountainous Navarre regions of Spain, also known sa Basque country, this is a dish of humble origin, poor-man’s food.  “Huevos rotos” literally means “broken eggs”, so it should come as no surprise that the eggs have a soft, runny texture.  Nowadays, it’s mostly served in homes for celebrations or holidays, but, it’s found on restaurant menues all over Spain.

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