Así se ha debido quedar la periodista gastronómica norteamericana S. Irene Virbila después de su paso por Getaria. Eso es la conclusión que se peude sacar de su artículo publicado en el diario Los Angeles Times.

No se puede decir más claro:

Txakoli (pronounced cha-co-lee) or Txakolina (cha-co-lee-na) is everything you want in a summer wine — crisp, minerally, ever so slightly tingly.

A la autora del reportaje, sólo tenemos que apuntar lo que ya se convierte en nuestro comentario de siempre, los pintxos, no son tapas. Salvando este detalles, le hacemos nuestra recomendación habitual. Vuelva. El País de los Vascos, tiene mucho que mostrar en gastronomía, viticultura, paisajes, historia, cultura y hospitalidad.

Será bienvenida

Los Angeles Times – 24/8/2013 – USA

A crisp Txakoli serves as a perfect summer wine

Txakoli vineyard
Txakoli vineyards are bathed in Atlantic breezes in Basque country. (Txakoli)

When the thermometer goes up, it’s time for crisp summer whites to step out. Some wine drinkers stick with white year round and know exactly what they like, whether it’s a steely Chablis, a lighthearted Pinot Grigio or a buttery California Chardonnay. Die-hard red wine drinkers, though, are often at a disadvantage, casting around for something — anything — to slake their thirst. If anyone’s asking, I might steer them toward Spain and a crisp, bone-dry, slightly saline Txakoli (a.k.a. Txakolina) from the Basque country on the northern coast of Spain. And since Txakoli is generally low in alcohol, it’s the perfect summer wine.

(Sigue) (traducción automática)
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