…Al menos en el campo de la gastronomĂ­a.

Eso es la idea que transmite Alice Short en el artĂ­culo que publica Los Ángeles Times. EstĂĄ claro que su corta visita a dos de las capitales vascas, Bilbao y Donostia, han tenido bĂĄsicamente una misiĂłn de exploraciĂłn gastronĂłmica. Una rĂĄpida incursiĂłn en la que querĂ­a conocer la cocina de los Vascos, desde uno de sus mayores tempos gastronĂłmicos, el restaurante de Arzak, hasta los lugares mĂĄs comunes donde, de forma cotidiana los lugareños disfrutan de los pintxos o de la “comida rĂĄpida” al estilo local.

Por favor,una vez mĂĄs: los pintxos no son la versiĂłn local vasca de las tapas.

En todo caso, esta claro que Alice Short y familia han disfrutado mucho de esa excursiĂłn gastronĂłmica al PaĂ­s Vasco. Esperamos verles mĂĄs veces por esta parte del mundo.

Por cierto, el reportaje viene acompañado de un interesante y sabroso reportaje fotogråfico.

Los Ángeles Times – 3/8/2013 – USA

A feast awaits in Spain’s Basque country

restaurante-gandarias
Gandarias
The umbrellas come out on a rainy day near Gandarias restaurant in the heart of old town in San Sebastian, Spain. Here, the pintxos include lamb brochettes, Iberian ham on baguettes with skewers of mushrooms, fried prawns, spider crab pie, wild mushroom croquettes and olives. (Alice Short / Los Angeles Times)

 

Some cultures take their food more seriously than others, but the Spanish may be leaders of the pack. Travelers have been coming here for the last 25 years to experience not only the growing sophistication of regional cuisine but also the miracle of molecular gastronomy. When my daughter, Madeline, announced that she wanted to spend a college semester in Madrid, I needed no more excuse to research a trip to northern Spain’s Basque country, where even fare at local bars is haute and Michelin-starred restaurants inspire gushing coverage among global media. As we shuttled between Bilbao and San Sebastian, my husband, Steve, our daughter and I attempted to deny our American instincts — speedy, efficient consumption of sugar, salt and fat — and immerse ourselves in a culture in which cooking and eating fall somewhere on the spectrum between art and sport.

(Sigue) (TraducciĂłn automĂĄtica)

Last Updated on Ago 4, 2013 by About Basque Country


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5 COMENTARIOS

  1. InformaciĂłn Bitacoras.com

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Al menos en el campo de la gastronomĂ­a. Eso es la idea que transmite Alice Short en el artĂ­culo que publica Los Ángeles Times. EstĂĄ claro que su corta visita a dos de las capitales vascas, Bilbao y Donostia, han tenido…

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