Hacia algún tiempo que no recogíamos informaciones sobre asuntos científicos. Este estudio de la Universidad de Navarra nos da la excusa perfecta para «retornar a la buena senda».

BBC News publicaba el pasado 30 de mayo una información en la que se recogían las conclusiones de dos estudios sobre la influencia del consumo de alimentos ultra-procesados en nuestra salud. Uno es de la Universidad de París y el otro de la Universidad de  Navarra. En ambos casos, las conclusiones son las mismas: los relacionan con la muerte prematura y la mala salud.

Esta noticia ha dado «la vuelta al mundo». Un gran número de medios de comunicación la han recogido, resaltando las conclusiones de estos estudios.

Nosotros compartimos la información de la BBC, la de El Universal de Mexico, y la propia investigación.

BBC – 30/5/2019 – Gran Bretaña

Ultra-processed food linked to early death

Researchers in France and Spain say the amount of such food being eaten has soared. Their studies are not definite proof of harm but do come hot on the heels of trials suggesting ultra-processed foods lead to overeating. Experts expressed caution but called for further investigation.

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El Universal – 31/5/2019 – México

Los alimentos ultraprocesados pueden dañar el corazón

Consumir en exceso refrescos, papas fritas, galletas, helados, pasteles o comidas “listas para calentar” no es bueno para la salud.

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BMJ – 29/5/2019 – Gran Bretaña

Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study

Nutrition is widely recognised as a crucial driver of chronic disease. Dietary habits influence many risk factors for cardiometabolic health, leading to type 2 diabetes, stroke, and heart disease, which are among the leading causes of death globally. Collectively, these risk factors associated with poor quality diet pose substantial health and economic burdens, and studies have shown that dietary factors are one of the main causes of the global burden of disease (measured as disability adjusted life years).

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