Askotan hitz egin dugu The World’s 50 Best Restaurants-i buruz, zeinak urtero aintzatesten baititu munduko jatetxerik onenak, eta euskal gastronomiak ohorezko lekua baitu sukaldariei eta jatetxeei esker.

Basque Culinary World Prize-ri buruz ere askotan hitz egin dugu, Eusko Jaurlaritzak bultzatutako eta Basque Culinary Centre-ek kudeatutako euskal proiektu bati buruz. Proiektu hori «Gastronomiaren Nobel Sari» bihurtzen ari da, eta are proiekzio handiagoa ematen ari zaio gure sukaldaritzari eta, batez ere, sukaldaritzak maila globalean duen posizio erlatiboari.

Bi kontzeptu horiek bat eginda, gastronomiaren etorkizuna bere zentzurik zabalenean hartuta, 50 Next berri bat ezagutarazi da. Urtero gastronomiaren etorkizunari forma ematen dioten pertsonen zerrenda eskaintzeko sortzen da. Bere ideiak egia bihurtu dituzten gazte distiratsuen hautaketa globala da bere helburua.

Zerrenda honekin, ez dena sailkapen bat, eta elikadura-kateko maila guztietan mugak gainditzen ari diren gazteak inspiratu, ahalduntzea eta konektatzea du helburu. Izan ere, gastronomiaren maila eta arlo guztietan edo gastronomian eragin zuzena duten arloetan lan egiten duten gazteak ezagutu nahi dira, honako hauek barne, baina ez bakarrik: aktibistak, bartenderrak, chefak, kontsumitzaileak, artisau-garagardoen eta likoreen ekoizleak, diseinatzaileak, banatzaileak, hezitzaileak, enpresaburuak, nekazariak, arrantzaleak, elikagaien eta edarien idazleak, irabazi-asmorik gabeko langileak, ikertzaileak, sukaldari zientifikoak, sortzaileak.

Izen-ematea irekia da, Basque Culinary World Prizerekin gertatzen den bezala, edonor aurkez daiteke, eta dagoeneko martxan dago. Parte hartu nahi dutenek azaroaren 21a arte dute horretarako.

Proiektua azaltzen den webgunea uzten dizuegu, eta izena emateko inprimakira sartu ahal izango zarete.

Baina, aurretik, ideia hori abian jartzeko aukera eman duten lankidetza-sareak nabarmendu behar ditugu. Proiektu hau esfortzuen batura da. The World’s 50 Best Restaurantsen ospearen saria abian jartzeko gai izan den erakundearena; Basque Culinary Center, Eusko Jaurlaritzarekin Basque Culinary World Prize eta Bizkaiko Foru Aldundiarekin batera. Erakundeen arteko lankidetzaren eta «herrialde-ikuskeraren» adibide bat, ekitaldi horren gala gure herrialdean egitea ahalbidetuko duena.

 

50 Next – 2020/10 – Britainia Handia & Euskadi

50 Next Meet the people shaping the future of gastronomy

50 Next

50 Next is a list of people who are shaping the future of gastronomy. Debuting in 2021 and formed through robust research and analysis by 50 Best and the internationally renowned Basque Culinary Center, it will showcase a diverse global selection of bright young minds who have turned their ideas into reality. A list but not a ranking, 50 Next aims to inspire, empower and connect young people who are pushing boundaries at every level of the food chain.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)