Azti eta Neiker, Tecnaliaren unitateetako bi eta BMIngenieria, 2012tik ikertzen ari dira gaztaren fabrikazio prozesuan sortzen den esne-gazura probetxugarri eta errentagarri bihurtzeko erabilerak.
Ikerketa horiek Valorlact, izeneko programa batean egiten dira, zeinak:
nahi duen balidatu eta diseinatu Ekintza Plan bat, gaztandegietan sortzen den esne-gazura osorik aprobetxatzeko, erakutsiz kontzentrazio, lehortze eta/edo liseriketa anaerobio teknologiak, bai animalien eta gizakien janarietan, bai erabilera energetiko eta agronomikoetan.
Programa hau, Eusko Jaurlaritzak gidatua, Europako Batzordearen Life programaren baitan dago, era berean.
Phys.org webguneak esan bezala, esne-gazuraren aprobetxamendutik ateratako emaitzak hiru arlotan biltzen dira:
- Giza elikadura
- Animalientzako elikadura
- Biogas produkzioa
Proiektua azken urratsetan dago. Ikerketan aurkituriko aplikazioen ekonomia eta ingurumen ebaluazioan, eta ondoren hasiko da sektoreko industrietan ezartzen.
Phys.org – 13/3/2015 – Gran Bretaña
The ‘LIFE-Valorlact’ project is developing new food prototypes using whey from cheese-making dairies
AZTI’s Food Research Unit has managed to obtain a series of food prototypes using whey produced by cheese-making dairies, which allows a commercial outlet to be provided for an organic product that is routinely treated as waste and which could end up causing pollution if it is not properly disposed of. The NEIKER R&D centre has likewise produced various animal feed prototypes which contain between 6% and 12% of whey in their composition. This research comes within the framework of the ‘Valorlact’ project funded by the European Commission’s Life+ Programme. This programme aims to stop the whey produced in cheese-making dairies being regarded as a waste product and to encourage its incorporation into the food chain, which means a new business opportunity for the cheese-making and foodstuff production sectors.
(Jarraitzen du) (Itzulpen Automatokoa)
Last Updated on Abe 21, 2020 by About Basque Country