Ez da lehenengo aldia EurekAlert! irabazi asmorik gabeko albisteen komunikatuak banatzeko plataformari buruzko informazioa biltzen dugula. 1996an sortu zen, eta American Association for the Advancement of Science (AAAS) elkarteak kudeatzen du, kazetarientzako eta, oro har, jendearentzako baliabide gisa balio dezan.

Gaur, Idiazabalgo gaztari buruz interesgarria, garrantzitsua eta kezkagarria iruditu zaigun informazioa bildu duelako aipatzen dugu blog honetan.

Lactiker – animalia-jatorriko elikagaien kalitatea eta segurtasuna – diziplina anitzeko eta  Euskal Herriko Unibertsitateari (EHU) atxikitako ikerketa-taldea bidaltzen ari den alertaz ari gara. 1989an sortu zenetik, gaztaren kalitate teknologiko, elikagarri eta sentsorialean eta segurtasun higieniko-sanitarioan zuzenean eragiten duten prozesuen karakterizazioan lan egin du. Helburua da ekoizpen-baldintza guztietan kalitate eta segurtasun handiko produktua lortzeko beharrezko informazioa ematea ekoizpen-sektoreari.

Bere ikerketa-ildoen artean, elikagaien ekoizpen-sistemen jasangarritasuna ebaluatzea du helburu, bereziki artzaintzan oinarritutakoena. Azken hori, besteak beste, faktore ekonomiko eta ingurumenekoen, elikagaien kalitate eta segurtasunaren eta gizarte- eta kultura-gaien mende dago.

Epe ertain eta luzera, sistema horiek bizi garen mundu globalizatuan jasangarriak diren zehaztu nahi dute. Ziur daude, jasangarriak diren guztietan, esne-denda txiki horiek beren bizibideak defenda ditzaketela eta defendatu behar dituztela. Mezu hau publiko orokorrari bidaltzea oso garrantzitsua dela uste dute.

Abereen artaldeak artzaintzan dituzten ekoizle txikiei laguntzeko lanean ari dira, hala nola Latxa ardiari. Jarduera tradizional horrek dituen arazo ugarien artean, Europako eta Mediterraneoko beste herrialde askotan aurki daitekeen arazo garrantzitsuenetako bat artzain-sistemen pixkanakako narriadura da.

Luis Javier R. Barrónek, Lactiker taldeko ikertzaile nagusiak, honela azaldu du: «Ardi-larratzetik ez datorren esnea erabiltzen hasten bagara, orduan Idiazabal gaztak ez ditu izango une honetan dituen ezaugarri eta propietateak, eta, pixkanaka, galdu egingo ditugu artzaintza-sistemak ingurumenari, biodibertsitateari, kulturari eta landa-garapenari dagokienez dituen onurak».

Arazo bat da aldagai askorekin, baina, zalantzarik gabe, horietako bat euskal kontsumitzaileok bertako produktuak kontsumitzen ditugula da, Idiazabalgo gazta esaterako. Bestela, litekeena da etorkizunean damutzea… eta asko.

 

EurekAlert! – 2021/1/28 –  AEB

The decline in grazing practices threatens the existence of a Basque cheese

The Lactiker research group at the University of the Basque Country (UPV/EHU) is working from a range of different perspectives to improve the yield of Idiazabal cheese and the technologies used in its production

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)