Esta entrada también está disponible en: English Spanish

Txikito Nueva Yorkeko jatetxe bat da guk zenbait aldiz gure webgunean aipatua. Oraingoan aipatzearen arrazoia da New York Food Journal webguneak argitaratu dituela David Helman-en irudipenak, honek Manhattaneko euskal enbaxada txiki honetara egindako bisitaren ondoren.

Artikulua irakurrita ateratzen den ondorioa da asko gozatu duela Eder Montero eta Alexandra Raij-ek zuzendutako lokal horretan dastatutako platerekin. Argi jasotzen da paragrafo honetan:

Indeed, the food at Txikito resembles the offerings at the everyday Basque pintxo bar. It wouldn’t stand out in San Sebastian (except for the New York prices), but it would be totally acceptable, and as a Basque food fanatic I mean that as high praise. Best of all, you can have it without a flight to Pais Vasco.

(Egiaz, Txikitoko jana euskal pintxo taberna tradizionaletan eskaintzen denaren antzekoa da. Ez litzateke nabarmenduko Donostian (New York-eko prezioak izan ezik), baina guztiz onargarria litzateke, eta euskal sukaldaritzaren zale amorratua naizenez, goratzarre handi gisa diot hori. Denetan onena, Euskal Herrira hegaldi bat egin gabe eskura daitekeela da.)

Zalantzarik gabe, goratzarre erabatekoa.

Hasieran esaten genizuen bezala, Txikito beste batzuetan hizpide izan dugun jatetxea da. Eta horren zergatia izan da antolatzen duen jarduera, informazio honetan “ekinzale” jarrarazi diguna. Haren Txikifest izenekoa da. Festa herrikoia kalean, jatetxe horrek antolatua, non, urtean behin, newyorktarrei aukera ematen zaien bi euskal  edari tradizional dastatzeko, txakolina eta sagardoa. Pintxo aukera zabal batek ongi lagundurik, sabelean on egin dezaten.

Gainera, ekitaldi honetan lortzen diren etekinak, gizarte-lan baterako dira. Hori da merkatua, aberria eta euskotarraren irudi ona egitea.

(Bidenabar esan dezagun. Ezin izan diogu eutsi eta informazioaren buru doan irudia Txikitoren webguneko orri nagusikoa da. Bikaina, horixe).

 

New York Food Journal –  10/3/2015 – USA

TXIKITO: A TASTE OF PAÍS VASCO EN EL CHELSEA

A pintxo of chorizo, sofrito, and egg. Txikito
A pintxo of chorizo, sofrito, and egg. Txikito

The word “txikito” makes me think of two things. The first is “chiquito,” the same word but written in Castilian Spanish instead of Euskara, the Basque language. It means “tiny.” And Txikito is a small restaurant, with two small dining rooms, each serving small plates of food. The second is “txikiteo,” and that is one of my favorite words. Txikiteo is central to the Basque region‘s cuisine and culture. It refers to the pintxos crawl, the activity of bar hopping, enjoying at each spot a carefully selected pintxo and a drink.

(Jarraitzen du) (Itzulpen Automatikoa)
anuncio-productos-basque-728x85-2