Duela 10 urte, Itsasmendikoi Artzain Eskolak Arantzazun (Gipuzkoa) duen nazioarteko proiekzioari buruz idatzi genuen. 1997az geroztik, ardiak edo ahuntzak artzaintzan aritu nahi duten gazteak prestatzeaz arduratu den eskola. Orain, IKTrekin eta Kalitatea Fundazioarekin bat egin ondoren, HAZI osatzen du. Lehen sektorearen, elikagaien sektorearen eta euskal landa- eta itsasertz-ingurunearen lehiakortasuna eta jasangarritasuna bultzatzeko sortu zen.

Bada, artzain-eskola horren ondorioz, Txileko Patagonian bertako artzain batek ardi latxazko gazta egiten du «Chilozabal» izenarekin.

Rafael Maripán artzaina duela 15 urte hasi zen Txileko hegoaldean gazta egiten, Idiazabalgo gazta-ekoizleek erabiltzen dituzten teknika eta lehengai berak erabiliz. Itsasmendikoi Artzain Eskolan aurkitu zituen gazta eta teknikak.

Izan ere, bera bizi den Patagoniako eremuak gure herrialdearen antzeko klima du, eta, gainera, aspalditik egokitu izan da latxa ardia, Idiazabalgo euskal ardi-arraza.

Orain, Chilozabal gaztaren 800kg inguru ekoizten ditu; erreserbatuta daude jada, eta herrialdeko jatetxe onenak dituzte helmuga.

Beraz, Hego Amerikako herrialde hartan, euskal produktu tradizionalen erreplikak ditugu: latxa ardi-gazta eta txakolina (duela 11 urte ere horretaz hitz egin genuen).

Agian badu zerikusirik Miguel de Unamunok baieztapen ezagun batean esan zuenarekin: «Jesusen Lagundia eta Txileko Errepublika euskal herriaren bi balentria handiak dira».

Informazio hori Diario Lecheron aurkitu dugu, esne sektorearentzat interesgarriak diren berriak dituen Txileko komunikabide espezializatu batean, bideo erreportai zabal baten bidez albiste bat argitaratzen duena.

 

Diario Lechero – 2021/6/15 – Txile

El productor chilote que apostó por el queso de oveja


El productor ovino radicado en Ancud, hace quince años se propuso crear la versión chilota del milenario queso Idiazabal, símbolo y orgullo del País Vasco. La gran calidad de su producto y el interés que despierta su origen patagónico, ha llevado a su queso de oveja, elaborado bajo la marca Chilozabal, ha cosechar elogios en los círculos gastronómicos más exigentes, recibiendo incluso la aprobación de importantes chef y maestros queseros del País Vasco.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)