Gure New York Times maiteak, euskaldunei buruz hainbeste idazten duenak, poztasuna eman digu berriro. «Eat» atalean oraingo honetan, non sukaldari, kazetari eta idazlea den Dorie Greenspanek euskal pastelari buruzko artikulu bat argitaratu du, irakurlea, honelako bat edo bi jateko gogo handiz uzten duena.

Baina gure herrialdea bisitatzeko gogoz uzten du ere, Ipar Euskal Herrian aurki ditzakegun bitxi gastronomiko eta ez gastronomiko batzuk aipatzean: Ossau-Iraty gazta, Irouleguy ardoa, alpargatak, oihalak ohiko kolore-lerroekin, edo Espelettez aberastutako txokolatea. Eta zerrenda motz geratu zaio.

Gure herrialdeak berataz disfrutatzen dutenei nahaspilatzen. Batzuetan, baita gehienentzat kasualitatez gerta daitezkeen formetan ere. Dorie Greenspani norabide «okerra» hartzera bultzatu zion, bidegurutze batean. Horrek eraman zuen Sare, edertasun liluragarriko euskal herrira, gure autoreak txunditutako zerbait duena: Euskal Pastelaren Museoa (Musée du Gâteau Basque).

Han ezagutu zituen gure gastronomiaren bitxi hori eta haren sortzailea, Bixente Marichular gozogilea, Bizi Ona Slow Food Pays Basque-ko presidentea. Eta han sortu zen autorearen eta euskal postre honen arteko amodioa.

Irauten duen maitasuna, eta halaxe erakusten du duela hamar urte senarrarekin egin zuen bidaia baten berri ematen duen 2021eko maiatzean argitaratutako artikulu honek.

Bueltatu lehenbailehen, ezagutu gure herrialde osoa, Baionatik Tuterara, eta The Culinary Nation zergatik garen jakingo duzu, zalantzarik gabe.

 

New York Times – 2021/5/5 – AEB

The Jam-Filled Pastry of My Dreams

Fourteen or so months into Covid-times and more than 450 days since we left our home in Paris thinking we’d be back in a few weeks, I keep dreaming of travel. One morning, I woke up thinking I was on a beach, not my usual dreamscape, but nice. Once, I dreamed I’d bought so many lilies of the valley on May Day that I couldn’t carry them home.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)

Azaleko argazkia: Heami Lee The New York Timeserako. Estilista gastronomikoa: Maggie Ruggiero. Utileriako estilista: Amy Wilson.