Askotan jaso dugu Gazta-Tarta, Donostiako La Viña jatetxeko sukaldeetan jaiotako postrea, mundu osoan ari den zabalkundea, eta euskal gastronomiaren nazioarteko arrakasta bihurtu da 2020an.

Egia esan, arrakasta global bihurtu da. Estreinatzen ari garen urte honetarako gastronomiaren arloko hainbat iragarpen aurkezten dituen artikulu batean Kim Seversonek 2021erako «urteko zaporea» dela esateko beste.

Ziur gaude La Viñan, Gazta-Tarta hau sortu zutenean, ezin zutela imajinatu izango zuen eragin globala. Bada, argi dago ezen, planetako bazter guztietan gustuko duten postre bate asmatu ez ezik, munduko gastronomia garrantzitsuenetariko batean finkatzen ari den euskal gastronomiaren irudia sendotzeko beste adreilu bat ere jarri dutela. Euskadiren irudia indartuz, hala nola Culinary Nation.

 

New York Times – 2020/12/22 – AEB

Predicting food trends is a dubious exercise in any year, but those who dabble in the dark art of culinary prognostication have never faced a landscape harder to read than 2021. Most forecasters agree that the pandemic and the stumbling economy will not deliver a year of frivolous food or “breakout” cuisines. There will be no next-gen Salt Bae or CBD-infused poke bowl doughnut ramen tacos to be optimized for Instagram.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)

 


Gazta-Tarta . Alex Lau for Little Grace Bakery
Gazta-Tarta . Alex Lau for Little Grace Bakery

 

Goiburuko argazkia: Gazta Tarta  Alex Lau for Little Grace Bakery