Webgune honetan Basque Culinary World Prize-ri buruz hitz egin dugu dagoeneko, asko gainera. Batez ere, euskaldunak munduan duen lehen mailako posizionamendua duen elementua delako. Munduan interes handiena duten eta, gainera, euskaldunen artean errotze sakona duten bi alderdi batzen ditu: gastronomia eta konpromiso soziala.

Beti bezala, Eusko Jaurlaritzak eta Basque Culinary Center-ek abian jarritako sari honrk, «txef eraldatzaileak ezagutarazi nahi ditu, hau da, edozein nazionalitate edo sukaldaritzako kultura duten gizon eta emakumeak, eta sukaldaritzako berrikuntzan, osasunan, nutrizioan, hezkuntzan, ingurumenan, elikagaien industrian, garapen sozialan edo ekonomikoan, besteak beste lan nabarmendua dutenak».

Sari hori emateko bi elementuak konbinatzea ideia bikaina iruditu zitzaigun. Praktikan jartzea, eta esan beharra dago, nola egin behar diren gauza hauek: baliabideekin babestuta, lortu nahi zen helburuaren eta irismenaren araberako saria lortuta, eta emaitza bikainak eman dituen hedatze-ahaleginarekin. Lehen argitalpenetik mundu osoko komunikabideek «Gastronomiaren Nobel saria» deitzeak frogatzen duen bezala.

Edizio honetan dena arraroagoa izan da. Mundu osoko gizarteen bizitzako alderdi guztietan bezala. Covid-19 izan da protagonista nagusia, eta gainerako guztia bigarren mailan geratu da.

Baina horrek ez du eragotzi 2020ko sariak huts egitea, eta dagoeneko irabazle bat izatea: José Andrés sukaldari ezaguna. Mieresen (Asturias) jaio zen, eta Katalunian sukaldari gisa aritu zen, eta bere karrera profesionalean ospe handia lortu du, eta AEBetan garatu da.

Saria, bere World Central Kitchen (WCK) proiektua/programagatik eman zaio. Horren bidez, sukaldaritzaren munduko profesionalak aurrekaririk gabeko hedapen batean mobilizatu ditu, non tokiko lidergoekin batera ezarritako lankidetza eta baterako sorkuntza erabakigarria izan den.

Gainera, hilabete gogor horietan sukaldari eta sukaldari askok erakutsitako konpromisoaren arabera, bosgarren edizio honetan 10 aipamen berezi egin dira, «10 pertsona inspiratzaileren lana ospatzeko, ondo islatzen bait dute sukaldariek, testuinguru eskatzaileetan, beren komunitateekin harremanetan jartzeko beren talentua, sormena eta indarra erabiltzen dutenean zer gertatzen de, lankidetzaren eta erantzukizunaren adibide emanez».

Guk, New York Times-ek Noriega jatetxeari eskainitako erreportai ikusgarriaren buru zen argazkian gogoratuko diogu beti. Bakersfieldeko (Kalifornia) euskal jatetxe honetan (zoritxarrez, «Covid-aren biktima» itxi berri du) James Beard Foundation-ek America’s Classics kategoriako bost sarietako bat jaso zuen galan, eta zoriontsu eta irribarretsu agertzen zen, James Beard Foundation-en arabera, “denboraz kanpoko erakargarritasuna duten eta komunitatearen izaera islatzen duen kalitatezko elikagaiak dituzten jatetxeei ematen zaie”.

Zorionak! bai Jose Andresi eta bai aipamen berezia jaso duten 10 sukaldariei. Eta sari hau posible egin dutenei, Eskerrik asko!

Basque Culinary World Prizeren bosgarren edizio honetako sariei buruzko berriak argitaratzen hasi dira. Hona hemen aurkitu ditugun batzuk, sariaren webgunearekin batera, non aurtengo sariak zergatik eman diren azaltzen baita .

Basque Culinary World Prize – 2020/7 – Euskadi

Edición 2020

El Basque Culinary World Prize (BCWP) es un premio internacional creado para distinguir a chefs con iniciativas transformadoras en ámbitos como el de la innovación, la salud, la nutrición, la educación, medio ambiente, desarrollo social o, en general, a través de acciones que impactan positivamente en la sociedad. Considerado el «Nobel de la Gastronomía» por la crítica especializada, reconoce la evolución alcanzada por la gastronomía luego de que una generación de chefs comprendiera que se podía contribuir con la sociedad más allá de la cocina.

(Jarraitu) (Gaztelera) (Ingelesa) (Itzulpen automatikoa)

Corriere della Sera – 2020/7/23 – Italia

Lo chef José Andrés vince il Basque Culinary World Prize, il Nobel per la gastronomia solidale

Alessandra Dal Monte

Oltre 150 mila pasti freschi al giorno. Distribuiti a famiglie con bambini, anziani, persone ammalate o sole in tutti gli Stati Uniti. Con la sua ong «World Central Kitchen», creata dieci anni fa per combattere la fame e la povertà, lo chef ispano-americano José Andrés, 51 anni, si è subito attivato anche in tempi di Coronavirus per aiutare le persone che non riuscivano ad accedere al cibo. Una velocità di reazione — e una capacità organizzativa — che gli sono valse il Basque Culinary World Prize, il premio istituito nel 2016 dal governo basco e dal Basque culinary center per sostenere i progetti che più sanno aiutare la collettività attraverso la gastronomia.