Joan den otsailean, Reggie Aspiras sukaldari filipinak Philippine Daily Inquirer-en «Kitchen rescue» zutabean, otsailaren 28an haren eta Los Fueros jatetxeko Paul Ibarra sukaldariaren artean webinar bat egingo zela jakinarazi zuen. Topaketa «birtual» horretan Basqviumeko Xabier Arruza ere parte hartu zuen.

Artículo de Reggie Aspiras sobre el webinar de pintxos en su columna de gastronomía «Kitchen Rescue» del diario Philipine Daily Inquirer
Reggie Aspiras-en artikulua, Philipine Daily Inquirer egunkariko Kitchen Rescue gastronomia zutabeko pintxoen webinazioari buruzkoa

Euskal kulturaren presentzia indartsua eta bizia izan da denboran zehar herrialde hartan, baina euskaldunoi ahaztu egin zaizkigu aztarna sakona eta mendeetan zehar bi herrialdeen artean izandako harreman sendoak. Lotura sakon horren zatiak erakusten dizkiguten istorioak bildu ditugu, eta istorio honen erakusgarri txiki bat besterik ez dira.

Horregatik atsegin dugu hainbeste filipinarren eta euskaldunen arteko zubiari buruz hitz egitea, zeren eta, gainera, kultura eta herriak batzeko balio duten hizkuntza unibertsal horietako batean oinarritzen baita: gastronomian.

Basqviumeko Xabier Arruzarekin harremanetan jarri ginen. Pertsonak eta enpresak ez dute atsedenik hartzen garen onena bultzatzeko eta ezagutarazteko lan horretan. Topaketa hau nola sortu zen eta horren atzean zer dagoen kontatzea nahi genuen.

Proiektu hau azaltzen duen testua eta webinarraren bideorako esteka (ingelesez garatu zen) bidali dizkigute.


Basque Gastronomy overview

Xabier Arruza / Basqvium

Logo Basqvium

Basqvium-en helburua kulturartekotasuna eta ekonomia- eta enpresa-jarduera sustatzea da, batez ere Euskadiren eta munduko beste eskualde batzuen artean, zenbait arlotan, hala nola kulturan, gastronomian eta turismoan, segmentu esklusiboetara bideratuta.

Gertaera fisikoak kendu eta bidaiatzeko aukera oso mugatua denez, Basqvium planak errealitate berrira egokitu behar izan dira.

Ekimen horien artean, “Basque Gastronomy Asian Tour” izeneko proiektua nabarmendu behar da. Proiektu horren bidez, ekitaldi gastronomikoak eta euskal sukaldariekin 4 esku-afari egin ahal izango dira Ekialde Ertaineko hainbat hiritan (Dubai, Abu Dhabi, Bahrain), Indian, Filipinetan, Indonesian, Singapurren, Hong Kong-en eta Macaon, eta beste klub eta hotel esklusibo batzuetan.

Proiektu horrek iaz Singapurreko The Alkaff Mansion-en izatea aurreikusia zegoen “4 Hands Kitchen” ekimenarekin, Andra Mari Jatetxeko Michelin Zuriñe García sukaldariarekin afaltzeko, baina osasun-krisiaren ondorioz bertan behera utzi behar izan zen.

Hori dela eta, eta egungo egoera luzatu egin denez, Basqviumek ekimen hori ingurune birtual batera eramateko asmoa izan du, egoerak hobera egin bitartean. Eta hilabete batzuk lanean eman ondoren, datorren igandean, otsailaren 28an, ardoei eta euskal gastronomiari buruzko mintegi birtualekin hasiko gara.

Asmoa gure sukaldari onenetako batekin cooking showak zuzenean egitea da, baita ardoak edo euskal jatorriko beste produktu batzuk aurkeztea ere.

Hasteko, Filipinak aukeratu ditugu, sustrai historiko sakonak batzen dizkigutenak, eta Reggie Aspiras sukaldari eta kazetariarekin elkarlanean, bi mintegi hauek egingo ditugu:

Basque Gastronomy overview and evolución of the Pintxo, hiru hizlari hauekin:

Xabier Arruzak, Basqvium ordezkatuz, Euskadi munduko gourmet-helmuga gisa aurkeztuko du.

Paul Ibarra, Fernando Canalesek zuzentzen duen Etxanobe Taldeko Los Fueros de Bilbao Jatetxeko sukaldariak pintxoen show cooking bat egingo du. Horren bidez, pintxoaren historia eta tabernako sukaldaritza ezagutaraziko ditu. 20ko hamarkadako Bilboko Grillo Pintxo jatetxearekin hasiko da, eta gaur egungo errezeta landuenekin bukatuko da.

Aritza Antolinez  Munetaberri upeltegiaren izenean, txakolinari buruz eta gaur arte izan duen bilakaerari buruz hitz egingo digu, Filipinetako azoka baterako, non oraindik oso ezezaguna baita.

Martxoan aurreikusita dagoen bigarren saioa, Master Class Michelin bat izango litzateke, Boroa jatetxeko Ander Unda chefarekin. Euskal gastronomia tradizionalak abangoardiako ukituak dituen sukaldaritza lortzeko izan duen bilakaeraren adibide gisa, Euskadi nazioarteko gourmet-leku garrantzitsuenetarikoa bihurtu da.

Reggie Aspiras aukeratzea ez da kasualitatea, lankidetzaren helburua mintegi hauetatik haratago doalako, horrela, mugak irekitzen direnean, «Kitchens of the World» programa Euskadira erakarri ahal izango dugu, eta euskal gastronomian ibilbide osoa egin ahal izango dugu harekin, bai eta filipinetako foodie-taldeentzat Euskadira bidaiak antolatu ere.

Eta, Filipinen ondoren, formula hori hainbat aldaerarekin erreplikatzen ari gara lehen aipatutako Asiako herrialde batzuetan, baita Latinoamerikan ere, hala nola Mexikon edo Perun, gurekin lankidetzan aritzeko interesa agertu baitute.

Horrek erakusten du, lehen genioenez, gastronomia nazioarteko aurkezpen-txartel onenetako bat dela.

 


 

Basque Gastronomy overview and evolution of the Pintxo