Itzultzailea: Leire Madariaga

Gaur bereziki pozten gaituen euskaldunei buruzko artikulu horietako bat dakargu. Zergatik? Bereziki maite ditugun elementuak elkartzen dituelako.

The New York Times egunkarian argitaratu den argitalpen bati buruz ari gara, behin eta berriz esaten dugun bezala “euskaldunen lagun” izendatu beharko litzatekeen egunkaria. Eta ez dugu hau esaten guri buruz beti “ondo” hitz egiteagatik, baizik eta independentziarekin egiten duelako, beste instituzio eta komunikabideek ematen duten iruditik urrun.

Artikulua, Travel atalaren barruan dagoena, “36 hours in…” seriearen barruan Biarritzi buruz hitz egiten du. Egunkari hau, bereziki sentikorra da euskal errealitate historiko eta kulturalarekin eta euskaldunak eta euskal lurraldea helmuga franko-espainiarraren alde bietan zabaltzen dela gogorarazten du kontu askorekin. Guk dagoeneko atal honetan euskal hiriei zuzendutako artikuluak bildu ditugu (Donostia: hemen eta hemen; edo BIlbo: hemen)

Gainera, Ingrid K.Williams “bidaietan” espezializatua den kazetariak sinatu du. Honek Euskaldunen Lurraldeari buruz idatziriko hainbat artikulu bildu ditugu gure blogean.

Laburbilduz, artikulu honen agerpena berri oso ona da. Munduko hainbat pertsonek gure lurraldearen alde hau hobeto ezagutzera eramango ditu (hainbat euskaldun barne).

Artikulua irakurtzerakoan, euskal penintsularraren alde honek, edo Biarritzen pintxoen presentziak, ez dela “Espainiatik hurbil” egoteagatik puntualizatu behar dugun gauza bakarra da. Gastronomia komuna da, kultura berdinetik sortzen delako, euskalduna. Hala ere, Biarritzeko jatetxeetan aurki daitezkeen “kanpoko” influentziak, “gastronomía frantsezetik” etor daitezke. “Gastronomia espainiarra” bezala, ez da errealitate homogeneoa, baizik eta errealitate ezberdin askoren gehiketa.

The New York Times – 18/5/2017 – USA

36 Hours in Biarritz

Just as surf patterns ebb and flow with the seasons, so too has Biarritz cycled in and out of fashion over the years. The French resort town, about 15 miles up the Atlantic coast from the border with Spain, hit a peak in the 1950s when California surf culture was introduced to Europe on its sandy beaches.

(Jarraitzen du)

Biarritzen ikuspegia egunsentian, © Markel Redondo ‘The New York Times’-entzat
Biarritzen ikuspegia egunsentian, © Markel Redondo ‘The New York Times’-entzat

 

 

 

anuncio-productos-basque-728x85-2