Itzultzailea: Leire Madariaga

Basque Culinary World Prize-aren bigarren edizioa martxan dago jada. Honen aurkezpena martxoan izan zen eta momentu hartatik, munduko komunikabide guztiek ekintza honi buruz informatu dute, zeren lehen ediziotik “Gastronomiaren Premio Nobel” bezala izendatua izan zen.

Lehenengo edizioari buruz, pare bat alditan hitz egin dugu blog honetan. Honi buruz jakin genuen momentutik ideia bikaina zeal pentsatu genuen. Alde batetik euskal gastronomiak nazioarte mailan duen lidergo maila indartzeko balio du; beste alde batetik Basque Culinary Center zabaltze prozesua indartzen du (honi buruz ere askotan hitz egin dugu hemen); azkenik, euskal gastronomía eta hortak Euskaldunen Herri osoa, konpromezu soziala eta solidaritatea saritzen duen proiektuarekin lotzen du. “Gastronomiaren Nobela” Euskal Herrian entregatzea lortzen ari den proiektua.

Ez dakigu hobetzeko modurik. Nahiz eta horrela izan, Eusko Jaurlaritzak babestutako saria 100.000€ (gizartean gastronomi rol zabalena adierazten duten proiektuen artean aukeratutako bati zuzendua izan behar dena) gehiegizkoa zela adierazten zuten ahotsak izan ziren.

2017ko Basque Culinary World Prize ospakizunaren aurkezpena
2017ko Basque Culinary World Prize ospakizunaren aurkezpena

Emaitzek, berriz ere, gauzak ondo egiten direnean, honelako inbertsioak (eta ez gastuak), errentagarriak direla erakusten digute. Sari honekin munduko komunikabideetan zehar eragindako “iragarki” balorea, 3 milioi eurotan baloratu daiteke. Guztiak irudi positiboarekin, euskaldunek papel protagonista dutenetan.

Gaurkoan, 2017ko bigarren edizioak komunikabideetan izandako presentziari buruz guk egindako jarraipenaren emaitzak erakutsiko ditugu. Ikuskatu bezain pronto, pasa den edizio bezala edo hobeagoa izango dela esan dezakegu. Gure ustez garrantzitsuen izan diren informazioak gure Scoop.it zerbitzuan bildu ditugu, eta bertan ikusi ditzakezue.

Berriz ere, ideia izatearen arduradunei eta hau ospatzea posible izatea lagundu zutenei zoriondu nahi diegu. Gauza berriak sortzea beti da zaila. Batzuek, gauza berriak egitea gorroto dute (baliteke honekin agerian uzten direla sentitzea). Gainera proiektu horiek honek izandakoaren bezala arrakasta badute (eta azken 35 urteetan gure herrialdean martxan jarritako beste hainbat proiektu bezala), pozik sentitzea baino ez dugu.

Business Standard – 2/3/2017 – India

Indian chefs invited to compete for 100,000-euro global award

Gastronomic professionals and institutions from Indiaand around the world have been invited to nominate candidates for the 100,000-euro award for chefs who improve society through gastronomy.  Basque Culinary World Prize 2017, now in its second year, was created to recognise chefs who have improved society through gastronomy and their love of good food.

(Jarraitzen du) (Itzulpen automatikoa)

International Business Times – 3/3/2017 – Gran Bretaña

Nominations open for Basque Culinary World Prize to be judged by Heston Blumenthal

Nominations for the Basque Culinary World Prize, which styles itself as the Nobel Prize in gastronomy, judged by such food luminaries as Heston Blumenthal of The Fat Duck in the UK and Dan Barber from the Blue Hill restaurant in Manhattan. The prize, which is awarded by the Basque Culinary Centre in Spain is awarded to chefs who make a positive impact on their society through their cooking. The winner will receive €100,000 (£86,000) to devote to a project of their choice that demonstrates the wider role of gastronomy in society.

(Jarraitzen du) (Itzulpen automatikoa)

Food Monitor -26/4/2017 – Alemania

NOMINIERUNGEN FÜR DEN BASQUE CULINARY WORLD PRIZE NOCH BIS ZUM 19. MAI MÖGLICH

Fachkräfte in der Gastronomie sind bis zum 19. Mai eingeladen, Köche für den internationalen Basque Culinary World Prize vorzuschlagen. Der mit Euro 100.000 dotierte Preis, der nun zum zweiten Mal vergeben wird, wurde ins Leben gerufen, um Köche mit wegweisenden Projekten auszuzeichnen, die die Gesellschaft durch Gastronomie verbessert haben.

(Jarraitzen du) (Itzulpen automatikoa)

Egypt Independent -4/3/2017 – Egipto

Food world invited to nominate chef in ‘Nobel Prize’ of gastronomy

Organizers of the Basque Culinary World Prize are inviting professionals in the industry — be it chefs, food writers, food suppliers or institutions — to nominate a chef who has “improved society through gastronomy.”  Launched last year out by the Basque Culinary Centre, a leading gastronomic university in San Sebastian, Spain, the award is worth €100,000 (RM473,200) and must be used to further a project that demonstrates the wider role of gastronomy in society.

 

anuncio-productos-basque-728x85-2