Itzultzailea: Leire Madariaga

Ideia bikaina da. Euskaldunok, munduan nabarmendutako gastronomía hoberenetariko bat dugu, baina ez gara izan “Euskal janari laster eta Osasungarria”-ren eredu naturala, osasungarria, ezberdina eta elikagarria sortzeko gai izan oraindik. ISEA, Basque Culinary Center, Mondragon Health, Jakion, AUZO LAGUN eta Debagoienako Eskualdeko Garapenaren Agentziak, Innobasque-ren laguntzarekin sustatutako proiektua.

Ziurrenik, irakurleetako batzuek, janari, arina, euskalduna, eta osasungarria esaldi batetan elkarrekin joan ezin daitekeen hitzak direla uste dute, oxímoron-aren adibide bat izan gabe. Ez diegu arrazoia kentzen. Baina ezin dugu jakin saiatu aurretik.

Gure produktuek eta gure sukaldaritzak hemen lehiatzen du, etxean, gero eta zabalagoa den eskaintza baten kontra. Eskaintza honetan “janari laster eta osasungarria” taldearen barruan doazen proposamenak dira. Honez zera esan nahi du, gure gastronomía errealitate berria moldatzen da, edo gure sukaldaritza “gure etxera” baino ez da helduko.

Gainera, ideia hau ez da hemen gertatzen denarekin bakarrik alderatzen.

Gastronomia eta bere inguruan dauden produktuak, herrialde baten irudiaren zabalkuntzaren elementu garrantzitsuak dira; kulturaren elementu identifikatzaileak izateaz gain, eta aberastasunaren iturri garrantzitsua. Honen adibideetako bat, olio italiar (eta ez italiar) banatzaileak dira, nortzuk Iberiar Penintsulako olioak, “italiar bandera” duen botiletan munduan zehar saltzen dutelako, hau garestiago eginez.

Ona da, “euskal” izendapena duen eta munduan zehar saltzen den gastronomiaren irudi eta kalitatearen kontrola izatea. Ezin denez “benetako euskal gastronomía” izendapenik eman, agian ondo egongo litzake oinarrizko premisak eta “errez kanporatu” daitezkeeen produktuen línea bat sortzea.

Gure sukaldea osasungarria, kalitatezkoa da eta ez da zertan “garestia edo exklusiboa” izan behar. Gainera, gure sukaldaritza ezaguna, familiarra eta hainbat errealitateetara moldatzen da. Amerika osoan zehar gure emigratzaileek demostratzen duten bezala.

Agian, munduan zehar eskeini daitezkeen produktu berriak sortzeko garaia da, hementik, etxetik, (bai precio eta kalitatean) modu lehiakorrean.

 

Pentsatu beharreko zerbait dugu hau, eta Jakiberri bezalako proiektuak bide onetik doaz. Eta zuk honetan parte hartu eta sari bat irabaz dezakezu! Lehiketa martxoak 31rarte irekia dago!

PARTICIPA EN EL CONCURSO JAKIBERRI!

El Proyecto JAKIBERRI está destinado a la creación de una completa línea de servicios y un nuevo modelo natural, saludable, diverso y nutritivo de “Comida Rápida Vasca y Saludable” (Healthy Fast Food). El proyecto es impulsado por ISEA, Basque Culinary Center, Mondragon Health, Jakion, AUZO LAGUN y la Agencia de Desarrollo Comarcal de Debagoiena, con la colaboración de Innobasque

(Jarraitzen du) (Itzulpen automatikoa)

 

anuncio-productos-basque-728x85-2