Euskal gastronomiak asko zor dio Amerikari oro har eta Mexikori bereziki. Patatarik, artorik, piper-minik, tomaterik edo piperrik gabe ezinezkoa litzateke gaur gozatzen dugun euskal sukaldaritza izatea eta munduko erreferenteetako bat bihurtu izana.

Euskaldunak esker onekoak dira eta horregatik, Amerikak ditu, bere lurralde zabal guztian, jatetxeak, itzuli nahi dietenak kontinente horretako biztanleei, azken 500 urtetan euskal sukaldaritzak “mailegaturik hartu duena”.

Itzulera horrek Mexikon pisu espezifiko oso altu bat du gainera, hasi ogia eta garagardoa aipatzetik eta mundu mailako fama duten jatetxeak arte, aitortuak baitira munduko onenetako bezala.

Oaxacan jatetxe bat dago, El Asador Vasco, 1978an ireki zutena. Beren webgunean esaten dutenez, hiri mexikar horretako lehen jatetxea izan zen kartako jatetxe zerbitzua eman zuena. Eta ordutik erreferente bat izan da eta bertara joan diren bazkaltiarrei mexikar sukaldaritza, nazioartekoa eta bereziki (izenak dionez) euskal sukaldaritza eskaini die.

Martxoaren 21ean jatetxe horrek urtebetetzea du eta ospatzeko bere sukaldeak zuzentzera deitu du Pablo San Román. Euskal sukaldari bat da Mexikon finkatua; euskal gastronomiaren gune nagusienetako batean ikasi zuen: Donostian.

Gertakari berezi horretaz eta euskal gastronomiaz Abdiel Velasco Escudero-k erreportaje zabal interesgarri bat atera du Grupo Noticias-en webgunean. Talde hori eratzen duen egunkari mexikarren sarea bateratsu jaio zen  El Asador Vasco-rekin , Oaxaca hirian.

 

Noticiasnet – 13/3/2015 – México

Cocina del País Vasco, una maravilla culinaria

El asador Vasco . Oxaca  (México)
El asador Vasco . Oxaca (México)

Desde el punto de vista gastronómico, el País Vasco es un destino turístico de primera fila. Una comunidad costera y fronteriza, cuya riqueza y diversidad culinaria se deben a la mezcla de costumbres marineras y una cultura de montaña con una moderna cocina de autor de altísima calidad, surgida en las últimas décadas con la aparición de la llamada Nueva Cocina Vasca.  Desde hace siglos, y debido a su situación geográfica en el Golfo de Vizcaya, los vascos son grandes marineros. De sus constantes incursiones pesqueras en los bancos de Terranova, constata la magnífica técnica culinaria del bacalao, traído a la península para combatir hambrunas pasadas y hoy convertido en excelso plato por obra y gracia del recetario popular.

(Jarraitzen du) (Itzulpen automatikoa)

 

anuncio-productos-basque-728x85-2