Itzultzailea: Leire Madariaga

Asahi Shimbun japoniar egunkaria, herrialde hartako bigarren egunkaria da eta kazetaritza-erreferentea da. Egunkari honek, «Watashi no Ryori» gastronomi zutabean, Japonian saltzen den «Basque salt» izenarekin eta ezpeletako piperretan oinarritutako ongailu berri bati buruzko artikulu interesgarri eta zabala argitaratu da.

Yoshiaki Takei (Photo by Masahiro Gohda)
Yoshiaki Takei (Photo by Masahiro Gohda)

Yoshiaki Takei, Hobo Nikkan Itoi Shinbun webgunearen editorearen sormen bat da, eta Euskal Herria bisitatu eta herrialdean zehar piperren inguruan garatutako kultura deskubritu ondoren sortu du. Gainera! Japonian Pirinioen bi aldeetara zabaltzen den herrialdea garela ulertzen da.

Euskal gastronomian piperren inguruan dagoen maitasunaren adierazle hoberena zalantza gabe, ezpeletako piperra da. Eta honetan oinarritu da Yoshiaki Takei produktu hau sortzerakoan. Piperrak, gatza, piperbeltza eta perrexila nahasten ditu produktuan. Japoniar denda eta webgune batzutan saltzen da.

Guretzat, ongile honen sutsuak garela eta sukaldean ia guztitarako erabiltzen dugula, berri hau poztasun eta kezka eragiten digu. Poztasuna, honek eragiten duen antzemanangatik eta altxo honen euskal produktoreentzat irekitzen diren aukera berriengatik.

Kezka diogu, kanpoaldean arrakasta izateagatik eta ekoizpen murriztua duen sukaldeko altxorra izateagatik, eskuraezin diren kalitatezko euskal produktuen taldean sartzeko bidean doalako.

Hau honela izan ez dadin egingo dugu otoitz, eta bitartean, bertoko arrautza ekologikoz, Nafarroako olioaz eta ezpeletako apur batekin «poztutako» tortilla daztatu dezagun.

Asahi Shimbun – 2018/4/4 – Japonia

Basque Country chili pepper and salt seasoning for any dish

The seasoning is made by blending red chili pepper from the Basque Country with salt and other ingredients and grating until nicely mixed. (Photo by Masahiro Gohda)
The seasoning is made by blending red chili pepper from the Basque Country with salt and other ingredients and grating until nicely mixed. (Photo by Masahiro Gohda)

All kinds of seasonings are a passion of Yoshiaki Takei, editor of the website “Hobo Nikkan Itoi Shinbun,” who enjoys overseas travels that allow him to experience local life through cooking. He visits markets and stores; chats with the proprietors; learns where and how ingredients are grown and how they should be cooked.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
anuncio-productos-basque-728x85-2