Ipar Irlandako hegoaldeko muturrean, Irlandako Errepublikaren mugaren ondoan, Killowen Destilategia dago. Landetxe txikiz eta landabidez gurutzatutako landalurrez betetako landa eremuan dago. Egia esan, hau ikusiz, Bizkaiko edo Gipuzkoako Euskal Kostaldeko gune batzuk datorkiguz burura.

Killowen, Ipar Irlanda

Landa-ingurune berde horretan, eta Irlandan guztiok espero dezakegun itxurarekin, destilategi txiki bat, diotenez, herrialde horretako tradizioei eta antzinako teknikei jarraituz likoreak egiten ari da.

Hiru likore mota ekoizten dituzte: gina; poitina, hiru mendez baino gehiagoz debekatuta egon zen Irlandako edari alkoholiko tradizional bat, eta gaur egun, edari distilatuetarako «Europa jatorri-deitura» duena; eta Irlandako gaelikoan «eluisce beatha» esaten zaion whiskey-a, itzulia «bizi-ura» esan nahi duena.

Alambiques de la Destilería Killowen
Killowen destilategiko alanbikeak

Zergatik kontatzen dizuegu guzti hau? destilategi honek, alanbike tradizional birekin lan egiten duelako (Bai! Izena dute) Christoir (1.000 litro) eta Broc (800 litro) «10 yers Bonded Experimental Series» izeneko sorta bat prestatzen ari dira. Irlandako distilerietako whiskey batzuk upeletan amaitzen dute, ezaugarri bereziak emateko. Guk dakigula bi edizio berezi egin dira, biak edizio mugatuak.

Lehenengoak, litro erdiko 248 botila ditu, ron jamaikarra eduki duten upeletatik pasatutako whiskey-arekin.

Bigarrena, aurkeztu berri dena, 490 whiskey botila dira, eta txakolina egiteko erabili diren akazia upeletatik pasatu da.

The Basque Txakolina Cask adituen arabera, beren lurrin eta freskotasunagatik aukeratu zuten, eta horrek, Akazia birjinaren buruekin batera, gorputz handiko esperientzia duen lote txikiz osatutako likore bakarra sortzen du.

Egia esan, deigarria da ardo- eta likore-ekoizleek, konbinazio berriak bilatzeko duten gaitasuna, beren produktuei usaina, zaporea, testura eta gorputza emateko.

Likore honen maitaleek likore hori dastatzeko oso aukera gutxi izango dutelakoan gaude. Ziur gaude 490 botilak «lurrundu» egingo direla. Esperimentu hau denboran luzatzea eta Irlandako whiskey handi bat euskal arima-ukitu batekin aurkitzen jarraitzea espero dugu.

 

FramWeek-  2020/3/24 – Ipar Irlanda

Innovator Brendan bottles rich whiskey flavours from Basque and Jamaican casks

I first talked to Brendan Carty a couple of years ago as he was developing his Killowen small batch whiskey distillery in what is surely the most stunning location for the production of spirits on the island of Ireland. I was impressed then by his knowledge of – and enthusiasm for – what has become one of the most dynamic industries in Ireland. He’s since launched small batch whiskey, gin and Irish poitin from his operation high in the iconic Mournes, overlooking the majestic Carlingford Lough.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)

That’s Dram Good – 2020/2/9 – Irlanda

Killowen 10 yo Bonded Experimental Series – Txakolina Acacia Cask from Basque Country

Last November, while walking around both evening sessions of Whiskey Live Dublin I was stopped every couple of stands and asked “what has been the highlight, is there anything we should look out for”. The answer always came quick and resounding. “Killowen…..You gotta get to Killowen!”. Brendan is working magic in his wee direct fire still distillery, playing with some seriously delicious mash bills, samples of which he graciously brought to whiskey live along with his newly released 10year old Rum cask finish blend of sourced whiskey for everyone to try.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)