Beste batzuetan ere aipatu izan dugu Fine Dining Lovers webgunea. Izenak dioen bezala, gastronomiari buruzko webgunea da eta proiekzio global izugarria du, AEBn, Kanadan eta Indian irakurle askorekin.

Blog honetan berriz ere aipatzen dugu, Kaja Sajovic-ek sinatutako artikulu bat argitaratu du eta, euskal gastronomiari eta euskal sukaldariei buruzkoa. Artikulu hau, hauek zer egiten duten eta zergatik egiten duten ondoen azaltzen duen artikulu bezala gorde beharko litzateke. Bere gastronomia, sukaldaritza, euskal sukaldaritza, gure aberriko sukaldaritza da, gure lurretik sortzen dena.

Apartekoa iruditu zaigu, besterik gabe. Artikuluaren ikuspegia ez ezik, elkarrizketatutako sukaldarien «hitzaldia» ere bai. Tradizioaren, sustraien eta talde-lanak eta lankidetzak indartutako arrakastaren aintzatespena.

Euskaldunek, herri txiki eta tokiko proiektu txikiei oso emana izanik, nazioarte mailan, erronka globalen garai honetan, lehiakide izateari utzi behar dutela laguntzaile bihurtzeko ulertu behar dute. Horretarako sortu ziren clusterrak. Euskal sukaldariek gauza bera egiten dute bere lanean:

«Gaitasunak hobeak egiten gaitu eta kalitatea, bikaintasuna eta aniztasuna eskaintzeko aukera ematen digu. Ezagutza partekatzeak indartsu egin gaitu. Gure lurra eta kultura saltzeko elkartuta gaude . Harrotasunez eta ohorez onartzen ditugu mundura zabaltzeko eta gure eboluzio-bidea erakusteko ditugun aukera guztiak. Denok jokatzen dugu karta berberekin, baina askatasun osoz» (Josean Alija)

Bere sustraiekiko harrotasuna eta errespetua, berrikuntza, haiek eta beren lanak munduan gure nazioaren enbaxadore egiten dizkietelako uste sendoa. Gure sukaldariek artikulu honetan munduari bidaltzen dizkioten mezu onetako batzuk dira.

Eta kazetariak primeran ulertu du. Euskadin lurreratu zenean, The Culinary Nation-en sartu zen. Euskaldunentzat, gastronomia gure arima jartzen dugun «erlijio» bat dela antzeman du. Bai pintxoetan, bai eguneko menuan, langile-auzo bateko taberna batean, bai jatetxe sarituenetan. Berdin da. Egiten denarekiko maitasuna, bezeroarekiko errespetua eta tradizioarekiko konpromisoa antzekoak dira.

Kaja Sajovic-i eskerrak ematea besterik ez zaigu falta, eta sarritan bisitatzeko eta herrialde honi eta gure gastronomiari buruz idazten jarraitzeko eskatzea. Horretarako eremu handia du. Adourretik Ebroraino, Baionatik (Lapurdi) Gorteetara (Nafarroa), gure nazioa, euskal nazioa, arragoa da gastronomian.

 

Fine Dining Lovers- 2019/11/12 – AEB

Pride, revenge and happiness: the keys of Basque gastronomic success

At Bilbao airport, before you even collect your luggage, a sign welcomes you to “The culinary nation”. From the very traditional hard-core txokos to upscale Michelin starred restaurants, from pintxos to huge turbots in asadores, from gooey kokotxas to succulent txuletas, and from bone dry cider to ubiquitous txakoli, Basque country personifies gastronomy; and gastronomy, somehow, has become just as strong point of reference for Basques as their flag.

(Jarraitu)
Fine Dining Lovers webguneak ez du itzulpen automatikoa onartzen. Textua kopiatu eta Google Translatorren itsatsi dezakezu