Gaur, Gastón Acurio, euskal-ondorengoa de sukaldari peruar batek; Karlos Argiñano euskal sukaldariak; eta Gipuzkoako Foru Aldundi instituzioak bultzatuta, 2019an ireki den jantoki sozial / eskola / jatetxe bati buruz hitz egingo dizuegu.
Hasieran kontatuko genuen istorioak ekintza jakin bati buruzko aipamena ematen zuen, baina pixka bat «karrakatu» eta gero, euskaldunen historia handia aurkitu dugu Perun.
Beraz, osorik kontatuko dugu, hasieratik hasita.
Pachacútec Limaren iparraldean dago eta herrialdeko eskualde behartsuenetako bat da. Mende honen hasieran sortu zen, 50 mila pertsona inguruk Limaren hegoaldean eremu bat inbaditu eta hiriburuaren iparraldean birkokatu zirenean, Ventanillan.
Egoera horren aurrean, Callaoko Apezpikutzak balioetan oinarritutako kalitatezko hezkuntza eta prestakuntza eskainiko zuen fundazio bat abiaraztea erabaki zuen, Pachacúteceko eta beste eremu ahul batzuetako haur, nerabe eta gazteak beren garapenaren eragile izan daitezkeela sinetsita. Horrela jaio zen Pachacutec Fundazioa.
Eta hemen aurkituko dugu, oraingoz, 2019an amaitzen den istorio honen lehen «euskal aztarna». 1989-2011 urteen artean, Kallaoko apaiza Miguel Irízar Campos euskal pasionista izan zen, eta behin baino gehiagotan aipatu dugu blog honetan. Yurimaguasko apaiz misiolari ere izan zen 1972 eta 1989 bitartean, Pablo VI.ak izendatua.
Irizar izan zen beraz, urte askoan Peruko Amazonian indartutako gizarte-sentsibilitateaz blai zegoela, 2004ean Pachacutec Campusa martxan jarri eta mantentzeaz arduratuko zen Pachacutec Fundazioa martxan jartzea bultzatu zuen pertsona. Fundazio hori zen, eta 2004an jarri zen martxan.
Aztarna hori Fundazioak duen lanaren definiziotik bertatik markatuta agertzen da: «Pachacúteceko haur, nerabe eta gazteak beren garapenaren eragile izan daitezke». Pertsonei autonomoak eta gai izan daitezen protagonismoa eta tresnak ematea. Herritarrik onenak izaten laguntzea eta miseria betikotuz, egoera berean gera ez daitezen da helburua.
Handik urte gutxira, 2007an, Fundazioak aliantza Sukaldaritza ibilbideari ekin zion Gastón Acuriok lagunduta, Peruko sukaldaritzaren sustatzaile eta adierazgarri handiena eta munduko sukaldari garrantzitsuenetakoa.
Chef hau, Gastón Acurio Velarde ministro ohiaren eta senatari ohi perutarraren semea da. Beraz, bere lehen deitura Busturiatik dator. Amaren aldetik, Baztango Rázuri deitura darama.
Baina ez da euskal familia bat bakarrik, baizik eta Amerikara iritsi zirenetik, eta gaur egun Peru dene lurraldean bizi direnetik, euskal koloniari lotuta egon dira. Gastón Acurio Velarde, Limako Arantzazuko Andre Maria ermandadean aktiboki parte hartu izan du (1612an sortu zuten, hiri hartan, «euskal nazio»ko kideek). Paco Igartua kazetari euskal-peruarraren laguna ona izan zen, eta beste batzuetan ere hitz egin dugu horretaz.
Guzti hau kontatu behar genuen aurkitu dugun eta gure irakurleei kontatu nahi genien berriak duen esanahi sakona ulertzeko.
2019ko apirilean hasi zen CONVIDA proiektua Campus Pachacutec-en. Hiru helburu izango ditu: zerbitzu- eta gastronomia-ikasketetako ikasleentzat jatetxe-eskola izatea; hasierako, lehen eta bigarren hezkuntzako ikasleentzat jantoki sozial elikagarria izatea eta langileentzat eta Fundazioa inguratzen duen komunitatearentzat jatetxe bat.
Egia esan, CONVIDAK bi ekimen batzen ditu. Lehena, Gastón Acuriok egindako proposamena da, berak bultzatutako Sukaldaritza Eskolako ikasleentzat jatetxe bat irekitzea. Eta Gipuzkoako Foru Aldundiarena, Karlos Aguiñano sukaldari karismatikoaren eskutik. Hezkuntza komunitatearentzako gosari elikagarriak eskainiko dituen jantokia jartzea proposatu zuten. Horrela sortu zen CONVIDA, Fundazioko ikasleen eta Pachacútec komunitatearen arteko topagunea.
Guk, Peruko Caretas aldizkariaren web orriaren bidez ezagutu dugu istorio hau. Aldizkaria, Paco Igartuak sortu zuen, Gastón Acurio chefaren lagun eta kazetari euskal-peruarrak.
Egia esan, Peruko euskaldunen historia bat.
Caretas – 2019/12/9 – Peru
Convida: conoce el comedor social inaugurado por Gastón Acurio y Karlos Arguiñano
Desde hace más de dos años, las reconocidas figuras de la gastronomía Gastón Acurio de Perú, y Karlos Arguiñano, chef vasco, decidieron colocar un comedor social, que abrió sus puertas en abril de este año en los alrededores del Instituto de Cocina Pachacútec, en el distrito de Ventanilla.
(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
Last Updated on Abe 21, 2020 by About Basque Country