This article was translated by John R. Bopp

Puntobiz, the Argentine business website, has just introduced a cider made from Patagonian apples that is 100% Basque.

That may seem like a contradiction, but it all makes sense when we read that this cider is a collaboration between the Otaño-Goikoetxea family, which runs the renowned Petritegi ciderhouse, and Basque-Argentine businessman Xabier Aguirre.  In 2016, Petritegi transferred their recipe to him in order to begin producing the first 100% Basque-origin cider in Argentina: Txapela.

This story, once again, shows us how the connections between Basques all over the world remain robust.

Puntobiz – 15/3/2019 – Argentina

La primera y única sidra del país con origen 100% vasco llega a Rosario

Conn muchísimos años de tradición y un nombre que pisa fuerte en la región española del País Vasco, la familia Otaño-Goikoetxea es quien está al frente de la mítica sidrería Petritegi. En 2016, en asociación con el empresario argentino de descendencia vasca, Xabier Aguirre, Petritegi transfirió su receta para poder comenzar a producir la primera sidra de origen 100% vasco en Argentina. Txapela es su nombre y luego de tres años llega a Rosario, al restaurant Zazpirak Bat Jatetxea ubicado en calle Entre Ríos 261-, que hará su lanzamiento el próximo viernes 27 de marzo.

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