This article was translated by John R. Bopp

This weekend, Sunday, May 8, the city of Buenos Aires will be celebrating, yet another year, the “Buenos Aires Celebrates the Basque Country” event, which we’ve already mentioned before on this blog.

This celebration is to be held in May 25th Square in the Argentine capital, alongside the street dedicated to President Hipólito Yrigoyen, the first president elected by universal (male) suffrage in Argentine history and who we can call Argentina’s “Basque President”.  

But this year, the celebration will be adding a very special event: the First Annual Basque Gastronomy Week, which will be held in the capital and in other cities in Buenos Aires province, organized by the Basque-Argentine Chamber of Commerce.  During this event, the most highly recognized Basque restaurants throughout the country, as well as their chefs who have been specifically trained in Basque cuisine, will be offering the public their menus at very special prices.

This is a great idea for reinforcing the image of the Basques and everything Basque in the country that is home to the highest population of Basque descendents.  It’s events like this that make Argentina and Buenos Aires always feel a bit more than a touch Basque; a touch that will be even more prominently felt this next week.

Asterisco TV – 6/5/2016 – Argentina

Arranca la Semana Gastronómica Vasca

Este próximo lunes 9 de mayo comienza la 1er Semana Gastronómica Vasca, un evento que se desarrollará en Buenos Aires y ciudades del interior y permitirá degustar y disfrutar de los más reconocidos platos típicos a cargo de renombrados chefs así como también eventos culturales y artísticos abiertos al público general.

(Continue) (Automatic translation)

Clarin – 7/5/2016 – Argentina

Se viene la Semana de la Gastronomía Vasca

A partir de este lunes y durante una semana, la ciudad de Buenos Aires y algunos de los más renombrados restaurantes del conurbano bonaerense y el interior del país serán los escenarios de la primera Semana Gastronómica Vasca, organizada por la Cámara Empresaria Vasco Argentina. Del 9 al 15 de mayo habrá menúes especiales de tres pasos de platos típicos vascos con un costo fijo promocional, conferencias, clases de cocina a cargo de chefs especializados y una Cena de Cierre. Participarán más de setenta centros de cultura vasca de la Argentina y el público podrá tomar parte tanto de esta propuesta como de la fiesta “Buenos Aires celebra el País Vasco”, programada para el domingo 8 de mayo en Avenida de Mayo entre Perú y Bolívar.

(Continue) (Automatic translation)
anuncio-productos-basque-728x85-2