Duela urtebete baino gutxiago, bikaina iruditu zitzaigun proiektu baten aurkezpena jaso genuen hemen, 50 NEXT. Zergatik? Sariaren aurkezpenean egin genuen iruzkinean azaldu genuen:

«Askotan hitz egin dugu The World’s 50 Best Restaurants-i buruz, zeinak urtero aintzatesten baititu munduko jatetxerik onenak, eta euskal gastronomiak ohorezko lekua baitu sukaldariei eta jatetxeei esker.

Basque Culinary World Prize-ri buruz ere askotan hitz egin dugu, Eusko Jaurlaritzak bultzatutako eta Basque Culinary Centre-ek kudeatutako euskal proiektu bati buruz. Proiektu hori «Gastronomiaren Nobel Sari» bihurtzen ari da, eta are proiekzio handiagoa ematen ari zaio gure sukaldaritzari eta, batez ere, sukaldaritzak maila globalean duen posizio erlatiboari.

Bi kontzeptu horiek bat eginda, gastronomiaren etorkizuna bere zentzurik zabalenean hartuta, 50 Next berri bat ezagutarazi da. Urtero gastronomiaren etorkizunari forma ematen dioten pertsonen zerrenda eskaintzeko sortzen da. Bere ideiak egia bihurtu dituzten gazte distiratsuen hautaketa globala da bere helburua.

Zerrenda honekin, ez dena sailkapen bat, eta elikadura-kateko maila guztietan mugak gainditzen ari diren gazteak inspiratu, ahalduntzea eta konektatzea du helburu. Izan ere, gastronomiaren maila eta arlo guztietan edo gastronomian eragin zuzena duten arloetan lan egiten duten gazteak ezagutu nahi dira, honako hauek barne, baina ez bakarrik: aktibistak, bartenderrak, chefak, kontsumitzaileak, artisau-garagardoen eta likoreen ekoizleak, diseinatzaileak, banatzaileak, hezitzaileak, enpresaburuak, nekazariak, arrantzaleak, elikagaien eta edarien idazleak, irabazi-asmorik gabeko langileak, ikertzaileak, sukaldari zientifikoak, sortzaileak.

Orduan ideia bikaina iruditu zitzaigun. Eta orain, sarituen lehen promozioa ezagutu eta gero, are bikainagoa iruditzen zaigu.

Bakoitzaren profilak irakurri besterik ez dago, irizpide «gastronomiko»ez gain beste aspektu batzuengatik hautatuak izan direla ulertzeko. Beren proiektuetan, edo gehienetan behintzat, gizarte- eta ingurumen-erantzukizuneko aztarna sakona dago, eta horrek, gazteak munduari, haren arazoei eta aukerei beste ikuspegi batetik begiratzen ari direla pentsarazten digu.

50 dira guztira, emakume gehiago gizonak baino, zazpi eremutan banatuta, eta, esan bezala, fitxak irakurtzea, aire freskoa eta itxaropenezkoa jasotzea da. Planetako bazter guztietatik datoz, eta proiektuak dituzten pertsonen ordezkaritza garrantzitsu batek izaera sozial nabarmena du.

50etatik, bi euskaldun daude. Gainera, oso ezaugarri bereziak dituztenak.

  • Lehendabizikoa, berez, Astigarragako Mikel eta Ion Zapiain dira, «Gamechanging Producers» sailekoak. 1595. urtetik sagardoa egiteko familia-tradizioarekin, bi anaia hauek lanbide hau XXI. mendera ekarri dute. Gustura irakurriko dugu nola gogoratzen duten sagardoaren garrantzia euskaldunen abentura handian, Atlantiko osoan zehar baleen ehizara bidaiatuz.
  • Bigarrena, «Science Innovators» atalean sartua, Sodupeko Maitane Alonso Monasterio da. Sarituen arteko gazteena da, 20 urte besterik ez ditu eta NASAren interesa piztu duen elikagaiak kontserbatzeko prozesu bat sortu du.

Behin eta berriz zoriondu nahi ditugu ideia hori egia bihurtu duen lankidetza-sare honetako kideak. Proiektu hau esfortzuen batura da. The World’s 50 Best Restaurants-en ospearen saria abian jartzeko gai izan den erakundearenak; Basque Culinary Centerrekoak, Eusko Jaurlaritzarekin batera Basque Culinary World Prize jarri baitu martxan; eta Bizkaiko Foru Aldundikoak, euskal gastronomiaren nazioarteko proiekzioa indartsu bultzatzen ari dena, gure nazioaren irudian funtsezko balioa dena.

Ekitaldi honen gala gure herrialdean egin ahal izateko lankidetza publiko-pribatuaren eta «herrialde-ikuskeraren» adibide bat, The World’s 50 Best Restaurants aldizkariaren 2018. edizioa Bilbon egiteko bezalakoa.

Irabazleak aurki ditzazkezuen webgunea partekatzen dizuegu, bi euskal irabazleen fitxak eta hautatuen zerrenda dagoeneko agertu den komunikabide batzuk.

Eta zain geratzen gara. Sarien banaketa, Bilbon izango dena, benetako ekitaldi globala izango da. Bai sarituen ezaugarriengatik, bai munduko txoko guztietako kide izateagatik. Euskaldunok «The Culinary Nation» garela erakusteko beste urrats bat

 

The World’s 50 Best – 2021/4/20 – Britainia Handia

Meet the class of 2021 Discover the inaugural 50 Next list

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)

The World’s 50 Best – 2021/4/20 – Britainia Handia


The World’s 50 Best – 2021/4/20 – Britainia Handia

 


Forbes – 2021/4/20 – AEB

The 50 Next Awards: World’s 50 Best Names The Future Of Gastronomy

For 20 years, World’s 50 Best celebrated the hospitality industry with annual rankings of the finest restaurants and bars on the planet. Now the UK-based organization is looking for future stars in the gastronomical galaxy with a new list—50 Next.


Evening Standard – 2021/4/20 – Britainia Handia

50 Next: Londoners named among global list of ‘young people shaping future of gastronomy’

A zero-waste chef, pioneering app developers and a duo who train prisoners up as baristas are among the Londoners named as part of a new list celebrating the “young people shaping the future of gastronomy”.
50 Next — a new initiative launched by the organisation behind two prestigious awards, The World’s 50 Best Restaurants and the The World’s 50 Best Bars — features trailblazers aged 20 to 35, covering 34 countries across six continents.


TK Media – 2021/4/20 – Ukrainia

Меняют будущее гастрономии: Евгений Клопотенко вошел в список молодых людей 50 Next

Евгений Клопотенко вошел в список молодых людей 50 Next, которые меняют будущее гастрономии. Список 50 Next объявил международный рейтинг лучших ресторанов мира The World’s 50 Best Restaurants.


El Comercio – 2021/4/20 – Peru

Manuel Choqque: cusqueño obtiene reconocimiento mundial por proyectos a base de papa nativa

El nuevo proyecto de “The World’s 50 Best” en colaboración con Basque Culinary Center y Diputación de Bizkaia ha reconocido al ingeniero agrónomo y productor por sus proyectos acerca de la papa nativa y vino de oca


Fine Dining Lovers – 2021/4/20 – AEB

50 Next: The Young People Shaping the Future of Gastronomy

The World’s 50 Best Restaurants has today unveiled its new listing of young people from 34 countries across six continents, identified as next-generation leaders in food and drink.

The list includes 24 women and 19 men, scouted by the organisation’s academic partner the Basque Culinary Center, and a 50 Next event will follow in Bilbao in early 2022. The list is not a ranking, and it has no number one spot, so all the people who appear on the list are recognised equally.


Yahoo News – 2021/4/20 – Singapur

The Southeast Asians on the ’50 Next’ list of young people shaping future of gastronomy

The organisation behind The World’s 50 Best Restaurants and The World’s 50 Best Bars today unveiled the first edition of 50 Next, a list of young people under 35 years old shaping the future of gastronomy. This first edition of 50 Next features personalities across the globe, identified as the next-generation leaders in the food and beverage industry.


The Bharat Express – 2021/4/20 – India

The 50 Next Awards: World’s 50 Best Names The Future Of Gastronomy

For 20 years, World’s 50 Best celebrated the hospitality industry with annual rankings of the finest restaurants and bars on the planet. Now the UK-based organization is looking for future stars in the gastronomical galaxy with a new list—50 Next. And if this inaugural list is any indication, the future is looking mighty bright and quite diverse—much more so than many of the other awards. Out of more than 700 candidates in the pool, results have yielded more women (twenty-four) than men (nineteen), all spread across seven categories within the industry: game changing producers, tech disruptors, empowering educators, entrepreneurial creatives, science innovators, hospitality pioneers, and trailblazing activists.


El Tiempo – 2021/4/21 – Colombia

Jennifer Rodríguez, una colombiana entre los chefs de los ’50 Next’

Ocho jóvenes latinoamericanos, entre ellos la colombiana Jennifer Rodriguez, se hicieron hueco en la primera edición de la lista ’50 Next’, que distingue a talentos menores de 35 años que contribuyen al futuro de la gastronomía mundial como productores, educadores, creadores de tecnología o activistas.


WFMZ – 2021/4/20 – AEB

50 Best Unveils 50 Next, A Global List Of Young People Shaping The Future Of Gastronomy

he organisation behind The World’s 50 Best Restaurants and The World’s 50 Best Bars has today unveiled the first edition of 50 Next, a list of young people shaping the future of gastronomy. Designed to inspire, empower and connect the next generation of leaders, 50 Next celebrates people aged 35 and under from across the wider food and drink scene, from producers and educators to tech creators and activists. This year’s virtual announcement will be followed in 2022 with a live event in the region of Biscay, in the Basque Country of Spain, the official Host Destination Partner to 50 Next, once travel restrictions are eased.


Directo al Paladar – 2021/4/20 – Mexiko

La cocinera tradicional chiapaneca Claudia Albertina Ruíz, dentro de la lista 50 Next que reconoce a los próximos líderes gastronómicos

La lista de los 50 Next elige a los 50 nuevos talentos de 34 países que prometen generar cambios positivos en el campo gastronómico desde diferentes trincheras, es así como cocineros, productores, creativos, científicos, activistas y educadores entre otros, se colocaron dentro de las figuras que destacarán en este campo en los próximos días; cabe destacar la aparición de la cocinera chiapaneca Claudia Albertina Ruíz, propietaria del restaurante Kokonó en Chiapas, México.


Concrete Playground – 2021/4/20 – Australia

These Four Australians Have Been Named in the World’s 50 Best Next-Generation Hospo Leaders

Every year, the World’s 50 Best Bars ranking outlines the innovative drinking spots and watering holes that should be on everyone’s must-visit list, with three Sydney bars — Maybe Sammy, Cantina OK! and Bulletin Place — making the cut in 2020. That’s one way of scoping out the top establishments and folks currently doing their thing in the hospitality industry; however, the organisation behind that rundown has just come up with another: the 50 Next, which picks the standout next-generation leaders currently shining bright in the food and drink world.

Last Updated on Api 21, 2021 by About Basque Country


Lagun iezaguzu aboutbasquecountry.eus mantentzen!
Help us keep aboutbasquecountry.eus running!
Ayúdanos a mantener aboutbasquecountry.eus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gune honek Akismet erabiltzen du zaborra murrizteko. Ikusi nola prozesatzen diren zure erantzunen datuak.