Duela urtebete baino gutxiago, bikaina iruditu zitzaigun proiektu baten aurkezpena jaso genuen hemen, 50 NEXT. Zergatik? Sariaren aurkezpenean egin genuen iruzkinean azaldu genuen:
«Askotan hitz egin dugu The World’s 50 Best Restaurants-i buruz, zeinak urtero aintzatesten baititu munduko jatetxerik onenak, eta euskal gastronomiak ohorezko lekua baitu sukaldariei eta jatetxeei esker.
Basque Culinary World Prize-ri buruz ere askotan hitz egin dugu, Eusko Jaurlaritzak bultzatutako eta Basque Culinary Centre-ek kudeatutako euskal proiektu bati buruz. Proiektu hori «Gastronomiaren Nobel Sari» bihurtzen ari da, eta are proiekzio handiagoa ematen ari zaio gure sukaldaritzari eta, batez ere, sukaldaritzak maila globalean duen posizio erlatiboari.
Bi kontzeptu horiek bat eginda, gastronomiaren etorkizuna bere zentzurik zabalenean hartuta, 50 Next berri bat ezagutarazi da. Urtero gastronomiaren etorkizunari forma ematen dioten pertsonen zerrenda eskaintzeko sortzen da. Bere ideiak egia bihurtu dituzten gazte distiratsuen hautaketa globala da bere helburua.
Zerrenda honekin, ez dena sailkapen bat, eta elikadura-kateko maila guztietan mugak gainditzen ari diren gazteak inspiratu, ahalduntzea eta konektatzea du helburu. Izan ere, gastronomiaren maila eta arlo guztietan edo gastronomian eragin zuzena duten arloetan lan egiten duten gazteak ezagutu nahi dira, honako hauek barne, baina ez bakarrik: aktibistak, bartenderrak, chefak, kontsumitzaileak, artisau-garagardoen eta likoreen ekoizleak, diseinatzaileak, banatzaileak, hezitzaileak, enpresaburuak, nekazariak, arrantzaleak, elikagaien eta edarien idazleak, irabazi-asmorik gabeko langileak, ikertzaileak, sukaldari zientifikoak, sortzaileak.
Orduan ideia bikaina iruditu zitzaigun. Eta orain, sarituen lehen promozioa ezagutu eta gero, are bikainagoa iruditzen zaigu.
Bakoitzaren profilak irakurri besterik ez dago, irizpide «gastronomiko»ez gain beste aspektu batzuengatik hautatuak izan direla ulertzeko. Beren proiektuetan, edo gehienetan behintzat, gizarte- eta ingurumen-erantzukizuneko aztarna sakona dago, eta horrek, gazteak munduari, haren arazoei eta aukerei beste ikuspegi batetik begiratzen ari direla pentsarazten digu.
50 dira guztira, emakume gehiago gizonak baino, zazpi eremutan banatuta, eta, esan bezala, fitxak irakurtzea, aire freskoa eta itxaropenezkoa jasotzea da. Planetako bazter guztietatik datoz, eta proiektuak dituzten pertsonen ordezkaritza garrantzitsu batek izaera sozial nabarmena du.
50etatik, bi euskaldun daude. Gainera, oso ezaugarri bereziak dituztenak.
- Lehendabizikoa, berez, Astigarragako Mikel eta Ion Zapiain dira, «Gamechanging Producers» sailekoak. 1595. urtetik sagardoa egiteko familia-tradizioarekin, bi anaia hauek lanbide hau XXI. mendera ekarri dute. Gustura irakurriko dugu nola gogoratzen duten sagardoaren garrantzia euskaldunen abentura handian, Atlantiko osoan zehar baleen ehizara bidaiatuz.
- Bigarrena, «Science Innovators» atalean sartua, Sodupeko Maitane Alonso Monasterio da. Sarituen arteko gazteena da, 20 urte besterik ez ditu eta NASAren interesa piztu duen elikagaiak kontserbatzeko prozesu bat sortu du.
Behin eta berriz zoriondu nahi ditugu ideia hori egia bihurtu duen lankidetza-sare honetako kideak. Proiektu hau esfortzuen batura da. The World’s 50 Best Restaurants-en ospearen saria abian jartzeko gai izan den erakundearenak; Basque Culinary Centerrekoak, Eusko Jaurlaritzarekin batera Basque Culinary World Prize jarri baitu martxan; eta Bizkaiko Foru Aldundikoak, euskal gastronomiaren nazioarteko proiekzioa indartsu bultzatzen ari dena, gure nazioaren irudian funtsezko balioa dena.
Ekitaldi honen gala gure herrialdean egin ahal izateko lankidetza publiko-pribatuaren eta «herrialde-ikuskeraren» adibide bat, The World’s 50 Best Restaurants aldizkariaren 2018. edizioa Bilbon egiteko bezalakoa.
Irabazleak aurki ditzazkezuen webgunea partekatzen dizuegu, bi euskal irabazleen fitxak eta hautatuen zerrenda dagoeneko agertu den komunikabide batzuk.
Eta zain geratzen gara. Sarien banaketa, Bilbon izango dena, benetako ekitaldi globala izango da. Bai sarituen ezaugarriengatik, bai munduko txoko guztietako kide izateagatik. Euskaldunok «The Culinary Nation» garela erakusteko beste urrats bat
The World’s 50 Best – 2021/4/20 – Britainia Handia
Class of 2021.Discover the inaugural 50 Next list
(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
The World’s 50 Best – 2021/4/20 – Britainia Handia
Mikel and Ion Zapiain Gamechanging Producers
With a family cider-making tradition dating back to 1595, brothers Mikel and Ion Zapiain are bringing this time-honoured profession into the 21st century. From their cider house in the town of Astigarraga, the Mecca of cider-making in the Basque region of Spain, they are uncovering the true potential of a drink that has traditionally been associated with old customs and local traditions, and bringing it to the wider world.
(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
The World’s 50 Best – 2021/4/20 – Britainia Handia
Maitane Alonso Monasterio Science Innovators
Maitane Alonso Monasterio’s story starts with her brother’s dirty football boots and her father’s legendary barbecues. Food waste had always bugged her, especially as she often found herself eating barbecue leftovers for breakfast. But she knew the issue wasn’t a small one to tackle: it’s estimated that a third of all food produced globally is wasted, the equivalent of 1,300 tonnes per year. The resourceful medical student got her ‘eureka’ moment when she realised that her brother’s odorous shoes eventually lost their unpleasant smell after being left next to a device she was testing for a science fair project.
(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
Forbes – 2021/4/20 – AEB
The 50 Next Awards: World’s 50 Best Names The Future Of Gastronomy
For 20 years, World’s 50 Best celebrated the hospitality industry with annual rankings of the finest restaurants and bars on the planet. Now the UK-based organization is looking for future stars in the gastronomical galaxy with a new list—50 Next.
(Jarraitu) (Itzulpen automaikoa)
Evening Standard – 2021/4/20 – Britainia Handia
50 Next: Londoners named among global list of ‘young people shaping future of gastronomy’
A zero-waste chef, pioneering app developers and a duo who train prisoners up as baristas are among the Londoners named as part of a new list celebrating the “young people shaping the future of gastronomy”.
50 Next — a new initiative launched by the organisation behind two prestigious awards, The World’s 50 Best Restaurants and the The World’s 50 Best Bars — features trailblazers aged 20 to 35, covering 34 countries across six continents.
(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
TK Media – 2021/4/20 – Ukrainia
Меняют будущее гастрономии: Евгений Клопотенко вошел в список молодых людей 50 Next
Евгений Клопотенко вошел в список молодых людей 50 Next, которые меняют будущее гастрономии. Список 50 Next объявил международный рейтинг лучших ресторанов мира The World’s 50 Best Restaurants.
(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)
El Comercio – 2021/4/20 – Peru
Manuel Choqque: cusqueño obtiene reconocimiento mundial por proyectos a base de papa nativa
El nuevo proyecto de “The World’s 50 Best” en colaboración con Basque Culinary Center y Diputación de Bizkaia ha reconocido al ingeniero agrónomo y productor por sus proyectos acerca de la papa nativa y vino de oca
(Jarraitu) (Traducción automática)
Fine Dining Lovers – 2021/4/20 – AEB
50 Next: The Young People Shaping the Future of Gastronomy
The World’s 50 Best Restaurants has today unveiled its new listing of young people from 34 countries across six continents, identified as next-generation leaders in food and drink.
The list includes 24 women and 19 men, scouted by the organisation’s academic partner the Basque Culinary Center, and a 50 Next event will follow in Bilbao in early 2022. The list is not a ranking, and it has no number one spot, so all the people who appear on the list are recognised equally.
Last Updated on Api 21, 2021 by About Basque Country