Itzultzailea: Leire Madariaga
1819ko apirilaren 13 batean, Pascual Harriague jaiotzen zen Hasparrenen (Lapurdi), uruguaitar mahastitzaintzaren aita eta bultzatzailea izango zena. 29 urterekin, 1838an, independentzia lortu berri izan zuen hegoamerikako herrialde honetara heldu zen. Bertan, okel gazitegian egin zuen lan (hotzean mantentzea sortu zen arte oso garrantzitsua zena). Soldatapeko izatetik, Salto hiriko “El Saladero de la Caballada”ren jabea izatera.
Pascual Harriagu, herrialde hartako alde horretan, mahastizaintza industria sortu nahi zuen eta mahatsondo ezberdinen erabilerarekin saiatu zen…arrakasta gabe. Beste euskaldun bat aurkeztu zioten arte: Juan Jรกureguiย (1812an Irouleguyn jaioa)
Behe-nafartarrak Concordian (Saltoko ondoko argentinar herria) gure herrialdetik ekarritako mahatsondoa arrakastarekin moldatzea lortu zuen. Tannat motakoa konkretuki, Iroulรฉguyko ardo ikaragarria egiteko erabiltzen denetariko bat. Pascual Harriaguek erabili zuen…eta hor hasi zen Uruguaiko mahastizaintzaren ibilbidea. Gero arrakastaz beteriko historioa etorri zen eta 1910eko abenduak 28an bere eraikinekin akabatu zuen sutea gertatu zen, Pascual ia hondamendian utziz.
Tannata Amerikan ezartzen zen bitartean, europear mahatsondoak, filoxeraren izurritea jaso zuen, kontinente Zaharreko landaretzarekin amaitu zuen mahatsondoaren bizkarroi intsektua. Honen eraginetako bat, munduko Tannat motarekin akabatzea izan zen…Uruguaiko eta Concordiako baztertutako sail txiki batean izan ezik.
XX.mendearen amaieran, pasa den mendeko 90etan, Salto eta Concordiako plantazio horietatik, euskaldun hauek bultzatuta, mota hau berreskuratu ahal izan zen mundurako.
Aste honetan zehar, “Ardo Festa” ospatu da Salton, honen sorketaren 200.urteurrena ospatzeko. Saltoko Euskaldunen Taldeak protagonista bezala parte hartu du honetan. Hain garrantzitsua izan da, Saltoko Intendenteak, Harriague Upeltegiaren onibarra euskal zentru honi emango diola eta hau, leku honetan ยซBodega Harriague Gune Kulturala, Tannataren Puntu 0ยปa garatzeko hitza eman du.
Diario del Pueblo – 2019/4/9 – Uruguai
Comenzรณ la Semana de Harriague. Intendente anunciรณ que remitiรณ a la Junta proyecto de donaciรณn de Bodega Harriague al Centro Vasco
En la tarde del lunes comenzรณ la Semana de Harriague, que comprende diversas actividades en los prรณximos dรญas destinadas a homenajear a Pascual Harriague, pionero vasco e introductor de la cepa Tannat en nuestro paรญs, y a travรฉs de su figura a todos los pioneros vascos que han dado tanto por el departamento de Salto.
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Bodegas de Uruguay – 2019/4/3 – Uruguai
Salto y la comunidad vasca conmemorarรกn el bicentenario del nacimiento de Pascual Harriague
Con una conferencia de prensa en el Centro Vasco Euskal Erria de Montevideo, se realizรณ el lanzamiento de laย Semana de Harriague, en la que se desarrollarรกn mรบltiples actividades en la ciudad de Salto, enclave de la histรณrica bodega del precursor de la vitivinicultura uruguaya y de la hoy cepa emblema de nuestro paรญs, laย Tannat.
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La Prensa – 2019/3/29 – Uruguai
Se realizรณ el lanzamiento de la Semana de Harriague
Serรกn mรบltiples actividades para el rescate de valores patrimoniales de la figura de Pascual Harriague. Desde el lunes 8 de abril hasta el domingo 14, precisamente laย fecha en que se conmemoran 200 aรฑos del nacimiento de vasco francรฉs y pro hombre de Saltoโฆ
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24 Argentina – 2019/4/13 – Argentina
Uruguayos Festejan 200 Aรฑos Del Vasco Que Introdujo La Cepa Tannat En Su Paรญs
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Patrimonio de Salto –ย ย – Uruguay
Pascual Harriague
Pascual Harriagueย fue un pionero en el desarrollo de laย vitivinicultura, iniciando sus primeros ensayos con cepas de uvas criollas. Nacido en 1819 en Hasparren, Lapurdi, llegรณ al Uruguay en 1838, trabajando en diversas actividades: primero como jornalero en los saladeros del Cerro en Montevideo, luego de dependiente en un comercio de San Josรฉ, trasladรกndose finalmente a Salto en 1840, instado por Juan Claviere, propietario del Saladero Quemado del Ceibal a participar en sus negocios. Instala por su cuenta, una curtiembre que con el tiempo transformรณ en el Saladero La Caballada, donde se preparaba tasajo a gran escala, asรญ como toda clase de salazones, curtido de pieles, jabones y preparaciรณn de grasas.
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Patrimonio de Salto –ย ย – Uruguay
Las Bodegas de Harriague, sitio patrimonial.
El esfuerzo que realiza la CH del PHS desde hace aรฑos, para rescatar la memoria y poner en valor los vestigios materiales de las Bodegas de Pascual Harriague tiene posibilidades ciertas de dar un paso importante adelante. Varias reuniones llevadas a cabo entre la Comisiรณn, la Direcciรณn de Cultura de la Intendencia de Salto y la asociaciรณn vasca de Salto โSaltoko Euskaldunen Taldeaโ, captarรญan el apoyo del Paรญs Vasco para poner en destaque el lugar. Saltoko Euskaldunen Taldea se constituye en el nexo con las asociaciones vascas europeas en el proyecto. Se estudia ahora la delimitaciรณn del รกrea a ser excluida de la actividad de los depรณsitos municipales para comenzar a ser tratada como sitio patrimonial.
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Last Updated on Abe 21, 2020 by About Basque Country