Asko hitz egin dugu txakolinari eta honen nazioarteko irudi bikainari buruz. Baina onartu behar dugu inoiz ez genukeela imajinatuko gai jakin honetaz hitz egin beharko genukeenik.
Urtarrileko lehen egun hauetan harrituta geratu gara Arabako Txakolina kontseilu arautzaileak potoan ontziratzeko baimena eskatu duelako. Ardo hori ohiko beirazko ontzietan ez beste batzuetan merkaturatu nahi dute, ontzi hori Estatu Batuetako merkatuan sartzeko aukera dela uste baitute.
Badirudi txakolina arautzen duten beste bi kontseiluak, Gipuzkoakoak eta Bizkaikoak, ez daudela bide horri jarraitzeko gogotik, eta ez zaie ideia egokia iruditzen ere. Arabako kideen erabakia errespetatzen duten arren, botilak erabiltzea, urteen poderioz landu den produktuari kalitatezko irudia ematen laguntzen duela uste dute, eta beldur dira Estatu Batuetakoa bezalako merkatuetan “txakolin-latak” iristeak kalitatezko irudi hori murriztuko ote duen. Arabako ardandegientzat ez da zergatik eman behar, merkatua zabaltzeko aukera bat baizik.
Informazio hori Berlingo TAZ egunkariaren webgunean ageri da, Reiner Wandler korrespontsalaren artikulu batean. Bertan jasotzen da erabaki horrekin sortu den eztabaida.
Guk ez dakigu ontzi hori ona edo txarra den txakolinarentzat. Ez produktua kontsumitzaileari iristen zaion kalitatearen ikuspuntutik, ez euskal ardo horretarako latak erabiliz igortzen den kalitate irudiaren ikuspuntutik. Baina aitortu behar dugu zaila egiten zaigula txakolina latan kontsumitzea. Agian ohitura-kontua besterik ez da, egia, kostatu egiten zaigu. Baina egia da kontsumitzaileak izango duela azken hitza.
Ez da proiektu bat, errealitate bat baizik, Xarmant txakolin-latak, edariak on line saltzeko Dan DM webgunean eros daitezke.
TAZ – 2022/1/18 -Alemania
Neuer Behälter entzweit Winzer
Wein in Dosen? In Australien, den USA, Kanada und auch in Russland ist das nichts Neues. Aber im Baskenland? Der iberischen Wiege des gepflegten Tröpfchens schlechthin? In der Provinz Araba rund um die baskische Hauptstadt Vitoria/Gasteiz haben Winzer damit begonnen, den Txakoli, den über die baskischen Grenzen hinaus bekannten jungen, leicht spritzigen Weißwein, in 25-Zentiliter-Dosen abzufüllen.
(Jarraitu) (Itzultzaile automatikoa)
Last Updated on Urt 24, 2022 by About Basque Country