The New York Timesek maitasun berezia du euskaldunengan. Ez dakigu zergatia, baina haiek eraman zuten George L. Steerrek Gernikako bonbardaketari buruzko egia kontatzen zuen kronika, eta horrek, Francoren gezurrak agerian uzteko ez ezik, euskaldunen hiri sakratua, gerraren basakeria salatzeko sinbolo unibertsal bihurtu zuen. Onartzen dugu, ez dakigu zergatik, baina blog honen bizitzan zehar egunkari honi buruz jaso duguna berrikusten baduzue, zertaz ari garen ulertuko duzue.

Gaurkoan, gizatasunez beteriko gastronomiari buruzko orrialdedun erreportai ikusgarri batekin harritu gaitu. Oso artikulu zabala da, eta bere webguneko bi orrialde erabiltzen dituzte aurkezteko. Giza intereseko erreportaia da, Bakersfieldeko (Kalifornia) Noriega jatetxeari buruzkoa, eta, jakinarazi genizuen bezala, America’s Classics kategoriako bost sarietako bat jaso du astelehenean, James Beard Foundation-en arabera, “denboraz kanpoko erakargarritasuna eta komunitatearen izaera islatzen duen kalitatezko elikagaiak dituzten jatetxeei ematen zaie,”.

Ez galdu artikulu hau, pasadizoz betea, jatetxearekiko eta bere jabeekiko maitasun izugarria erakusten duena. Pasadizoen artean, Larry Errea Kaliforniako epaileak kazetariari kontatzen dion gertaera, XX. mendearen hasieran amona Ellis uhartera iritsi zenean gertatu zenaz (euskal jatorria nabarmena da) bereziki gustatu zaigu:

“… Tells a story about his grandmother Manuela Echenique, who could speak only Basque when she arrived at Ellis Island from Spain early in the 20th century. Before she caught a train across the country, immigration officials simply – pinned a note to her lapel that said ‘Noriega Hotel, Bakersfield, Calif.’ -“

(Manuela Echenique amonaren istorioa kontatzen du; Espainiatik Ellis uhartera XX. mendearen hasieran iritsi zenean euskaraz bakarrik hitz egin zezakeen. Berak, AEB guztiak zeharkatuko zituen tren bat hartu baino lehen, immigrazioko funtzionarioak papar-hegalean nota bat jarri zion “Hotel Noriega, Bakersfield, Kalifornia” zioen.)

Esan bezala, Noriega jatetxea America’s Classics kategorian aurten saritutako 5 jatetxeetako bat da. Ziur gaude egunkari honek antzeko artikulu bat emango diela saritutako gainerako lau sarituei. Horrek, dudarik gabe, Noriega jatetxeari buruz asko esaten du, baita euskaldunek herrialde horretan duten ospeari eta balorazioari buruz ere.

Gainera, hori gutxi balitz, jatetxeari buruz Fundazioak prestatu duen bideoa eskaintzen dute artikuluarekin batera.

Horregatik, beste behin ere, eskerrak eman behar dizkiegu diasporako euskaldunei, euskaldunek munduan duten irudi onari egiten dioten ekarpen kalkulaezinagatik (eta askotan gutxi baloratzen dena). Beti esaten dugun bezala, barneko euskaldunek jarraitu beharreko adibidea dira. Pentsatzekoa da batzuek oso ikuspegi eskasa dutela, laguntza esakatzaileak baino ez direla ikusteagatik, esnea ematen duen titiaren mende.

 

The New York Times – 2011/5/10 – AEB

The Spotlight Finds a Basque Shepherds’ Canteen

 

Rochelle Ladd, center, and Linda McCoy, sisters who received a James Beard award for their California restaurant, Noriega’s, meet José Andrés, who was named the outstanding chef. (Casey Kelbaugh for The New York Times )

 

“I’VE never hailed a taxi in my life,” Linda McCoy said on the phone last week from central California. “I’m terrified of this whole thing.” Ms. McCoy, one of the owners of a Bakersfield restaurant known as Noriega’s, was making arrangements to visit New York in the company of Rochelle Ladd, her sister and her partner in the enterprise. They were coming to the city, a first for both women, to accept an award from the James Beard Foundation in a ceremony that took place Monday night at Lincoln Center. To be honest, Ms. McCoy didn’t sound totally thrilled about it.

(Jarraitu)

Google itzultzailea. New York Timesek ez du onartzen Googleren itzulpen-sistema atomatikoa. Testua ebaki eta itzultzailearen orrian itsatsi behar da

———————-

Bideoa: Noriega’s Restaurant


(Jarraitu)

——————

New York Timesko Gastronomia Atalaren informazio orokorra sari-banaketari buruz

Eleven Madison Park, ABC Kitchen and Gabrielle Hamilton Win James Beard Awards

Amid the all heartfelt Oscar-style thank-you speeches Monday evening at the annual James Beard Foundation Awards, Gabrielle Hamilton’s remarks came as a cold shower. The chef and owner of Prune in the East Village, who was named Best Chef for New York City, looked sleek in creamy satin, apologized for not having prepared a speech, and said: “All you have to do is open a can of sardines and a box of Triscuits, call it a signature dish, and you get Best Chef New York City.”

(Jarraitu)

Google itzultailea.
New York Timesek ez du onartzen Googleren itzulpen-sistema atomatikoa. Testua ebaki eta itzultzailearen orrian itsatsi behar da

Last Updated on Abe 21, 2020 by About Basque Country


Lagun iezaguzu aboutbasquecountry.eus mantentzen!
Help us keep aboutbasquecountry.eus running!
Ayúdanos a mantener aboutbasquecountry.eus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gune honek Akismet erabiltzen du zaborra murrizteko. Ikusi nola prozesatzen diren zure erantzunen datuak.