Itzultzailea: Leire Madariaga

Richard MorenoThe Nevada Traveler, urteetan zehar, bere egunkari, liburu eta blogean, Nevada eta AEBetako mendebaldean zehar egin izan dituen bidaiei idazten daramatzan kazetari eta idazkaria da. Nevada Appeal-en, lehen pertsonan, bere Estatuko hamabi euskal jatetxeetako batean aurki dezakeguna kontatzen digu artikulu interesgarri batetan.

Artikuluan, honen giroa, funtzionamendua eta mugako lurralde hartara beraien bizitza aurrera botatzeko gogoekin joandako euskaldunen mota horretako aterpeetan aurki daitezkeen mahai komunitario horietan eskeintzen den janari mota disfrutatu ahal izango dugu.

Ziur gaude, herrialdeko barrualdean bizi diren euskadunek, «Far West»eko euskal jatetxe horiek eskeintzen dituzten menua ikusiz harritu egingo zirela. Era berean, Amerikako leku askotan, «paella», euskal komunitatearen sinbolo bihurtu izanaz. Hainbeste, jakitunek, Intermountain Westeko ohiko janari bezala kontsideratu dutela, Mendi Harritsuen mendebaldar ertzean eta Sierra Nevada mendikatearen hasieraren artean kokatzen den eskualdea, Pazifiko eta Kaliforniatik baztertzen duena.

Kontuan izan behar da, komunitate bateko gastronomia, honek inguratzen duen guztiak markatzen duela, eta euskaldunek Amerikako edozein puntutara joatean ingurune hori goitik-behera aldatu zutela, janari berrietara moldatuz. «Etxean» artoa, patata, tomatea edo piperra hartzeko eta gure gastronomiaren oinarri bihurtzeko gai izan bagina, nola ez gara moldatuko hain ezberdinak diren herrialdeek jartzen dizkiguten baldintzetara moldatuko.

AEBko «euskal enbaxada» horietan aurki genezaken giroaren deskridapen eta historia disfruta ezazue. Eta Richard Moreno, AEBko euskal txoko bat bisitatzen duen hurrengoan, gure Ereserkia kantatzera animatzen diogu, «euskal esperientzi betea» izateko.

Nevada Appeal -2018/5/10 – AEB

Nevada’s Basque hotels serve up food and conversation

You never eat alone at a Basque hotel. A unique aspect about dining at one of Nevada’s dozen or so Basque boardinghouses is that the meals are served family-style — so you sit at a long table, usually covered with a red and white-checked tablecloth, and dine next to complete strangers.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)

 

 

Last Updated on Abe 21, 2020 by About Basque Country


Lagun iezaguzu aboutbasquecountry.eus mantentzen!
Help us keep aboutbasquecountry.eus running!
Ayúdanos a mantener aboutbasquecountry.eus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gune honek Akismet erabiltzen du zaborra murrizteko. Ikusi nola prozesatzen diren zure erantzunen datuak.