Itzultzailea: Leire Madariaga

Hurrengo ekainak 19an, asteartean, the World’s 50 Best Restaurants dioen munduko 50 jatetxe hoberenen zerrenda ezagutuko da. Guk behin baino gehiagotan aipatu dugu proiekzio global honi buruz, non euskal gastronomiak, urte batetik bestera hamarreko presentzia duena. Munduko 50 jatetxe hoberenetatik, 7tan euskal sukaldariak dira buru.

Aurton, lehenengo aldiz, zerrenda hau ezagutaraztera eta sariak emango diren lekua, Londres ez den hiri batetan egingo da. Hirugarren aldia da sariak britaniar hiriburuan ematen ez direla: 2016an New Yorken egin zen; 2017an Melbournen; eta 2018an Bilbon izango da.

Ez dugu aipatu behar ere, honek proiekzio handia eragingo diola euskal hiriari, herrialde osoari eta gure gastronomiari, zeinek ez dugu ahaztu behar, nazioarteko antzematea izaten ari du, munduko hoberen baloratuenen artean kokatuz.

Basque Culinary Centerak, momentua aprobetxatuz, marka bat jarri du martxan: CULINARY NATION. Marka berri hau martxan jartzeko lehen pausua webgune berri bat egitea izan da, helburutzat euskal gastronomia aurkeztea duena.

Hasten ari den webgunea da, zein ondo kudeatzen eta zaintzen baden, euskal gastronomia zer den eta gure gizartean nola inbrikatzen den ezagutu nahi duenarentzat erreferentzi bat izan daiteke. Hasi baino ez denez egin, hobetzeko dituen kontzeptuak izatea ulergarria da:

Euskal Autonomi Erkidegoa, Euskaldi / Euskal Herritik ez ezberdintzea. Kontzeptu politikoak alde batera utziz (Euskadi, euskal lurralde guztiak biltzen dituen kontzeptua da, eta Euskal Autonomi Erkidegoak hiru baino ez ditu biltzen), ezin dugu ahaztu Iparralden, izen berea daraman euskal entitate bat dagoela: Euskal Herria. Gure nazioa hiru entitate administratiboetan banatuta dagoela eta bi estaturen menpe egotea ulertzea zaila dela ulergarria da. Baina justu horregatik, termino horiek erabiltzerakoan, kontu handia izan behar da.

Bizkaiko Goloari, Kantabriar Itsasoa deitzea (bai euskaraz, eta baita gazteleraz) edo Gascuña Golkoa (frantzesez). Bizkaiko Golkoa / Bay of Biscay, Atlantiar Ozeanoaren alde honi deitzeko nazioarteko izena da, Bizkaiko, Gipuzkoako eta Lapurdiko kostak bustitzen dituen itsasoarentzat.

Baina adierazi dugun bezala, ezaugarri hauek hobetu ahal dira. Momentu honetan, garrantzitsuena “THE CULINARY NATION” marka ezagutaraztera emateko tresna erabilgarria eta ona izatea da, gastronomian Basque Country sinonimo bezala. Atal honetan egiten ari den lanari lagunduz, Basque Culinary Center eta Basque Culinary World Prize proiektu ezagunekin. Euskal gastronomian interesatuta dauden pertsonen artean erreferente moduan kokatzeko helburutzat duen tresna.

Gambero Rosso – 2018/6/13 – Italia

World’s 50 Best Restaurants 2018 51-100. Aspettando Bilbao, chi sale e chi scende

Nessun italiano nella parte bassa della classifica, fatta eccezione per Umberto Bombana e Christian Puglisi, entrambi al lavoro oltreconfine, entrambi in forte discesa. Assente Scabin (risale in top 50 o esce definitivamente?), le più alte scalata arrivano dall’Asia, con Suhring e Florilege. Debutta Enigma, rientra Fat Duck.

(Jarraitu) (Itzulpen automatikoa)


 

The Culinary Nation – 2018 – Euskadi

The Culinary Nation

NAZIO IREKI BAT, MUGA GABE ETA HIZKUNTZA UNIBERTSALAREKIN: ZAPOREARENA

(Jarraitu)