Orain egun gutxi jaso genuen nola eman dieten, antxoaren arrantzarako, Marine Stewardship Council  arrantza iraunkorreko ziurtagiria euskal arrantzaleen kofradiei.

Gaur, informazioak gainbegiratzean, Conservas Olasagasti-ren blog sarrera hau aurkitu dugu, non esplikatzen duten nola ireki den antxoa arrantza sasoia eta deskribatzen du nola arrantzale euskaldunek lortu duten Bizkaiko Golkoko delizia hori arrantzatzea modu sostengarrian eta bermatuz arrain kopuru jakin bati iraunaraztea, etorkizunean mahaietan izan dezagun, eta batez ere, espezie horrek iraun dezan.

Soilik gauza bat dago kasu honetan, begitara jotzen diguna, ikusten dugun aldiro legez. Munduko karta nautika guztiek (frantziar batzuk salbu, ez denak) Bretainia eta Galizia arteko Ozeano Atlantikoaren zatiari Bizkaiko Golkoa deitzen diote. Izen hori Euskaldunen Golkoa-ren baliokidea da nolabait.

Jakinik ere iraganean kantabriar-bizkaitar-euskaldun sinonimoak zirela, egitatea da gaur ez direla hala (besteak beste autonomia erkidego batek beretzat hartu duelako bere jabetzakoa ez zen terminoa). Horregatik ez dugu ulertzen zergatik euskaldun askok, Bizkaiko erakundeak barne, ez dioten deitzen Bizkaiko Golkoa, mundu guztiak bezala, eta Kantauri Itsasoa deitzen dion.

 

Conservas Olasagasti 24/3/2015 – Euskadi

The new shoals of Basque Anchovies are on their way.

Basque fishermen for anchovy catches. Photo by Asier Larraza.
Basque fishermen for anchovy catches. Photo by Asier Larraza.

Hey, there! The Cantabrian Anchovy is here! On the 2nd of March the Cantabrian Anchovy season started officially. Although we can already see a few of them on fishmongers´stalls, these anchovies are still too small in size to be canned. It is expected that in April we will be able to spot important shoals ready to be captured -in controlled numbers, following the Basque policy- and processed in our premises to obtain the tastiest Anchovy Fillets.

(Jarraitzen du) (Itzuelpen automatikoa)

 

 

 

anuncio-productos-basque-728x85-2