En concreto el txakoli de Bizkaia y más en concreto las Bodegas Itxasmendi. Se trata de dos webs especializadas en vino. Una  es la holandesa Wijnkronieken, y la otra la sueca BKWine Magazine. Ambas tienen una edición en inglés y un redactor de cada una de ellas, Mariella Beukers y Per Karlsson respectivamente, se han acercado hasta Gernika para conocer los secretos de este extraordinario txakoli.

Es la web holandesa Wijnkronieken, y su redactora Mariella Beukers, la encargada de hacer una amplia y detallada descripción de las características de los viñedos, de los procesos de producción del txakoli y de la personalidad de cada uno de los vinos producidos en el corazón de Bizkaia. Un profundo análisis que nos hace aprender a todos mucho del enorme trabajo y esfuerzo que es necesario para que cuando se abre una botella de este vino vasco encontremos ese producto de extraordinaria calidad.

La frase que resume su visita es : los dos nos quedamos muy impresionados por los vinos y quisiéramos que fueran más fácilmente disponibles fuera del País Vasco.

Nos ha llamado mucho la atención lo corto de la visita, apenas unas horas dedicadas en exclusiva a esta bodega. Esperamos que vuelvan pronto, porque aun tienen mucho que descubrir en este campo en Euskadi.

 Wijnkronieken – 27/12/2013 – Holanda

Brief Encounters in Bizkaia: a Visit to Bodegas Itsasmendi

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photograph: copyright BKWine Photography”
www.bkwinephotography.com

The moment my navigation system announced that we had reached our destination, I knew that we were in the wrong place. We would not find a winery in this residential street on the outskirts of Gernika! It took us half an hour, three local informants and a lot of driving up and down road BI 365 to find the actual location, and to be honest, that turned out to be even more unlikely… After a drive through very green but mist-shrouded and rain-capped mountains, we really wanted to find Bodegas Itsasmendi, and fast. We only had about 1,5 – 2 hours left for our visit before we had to be at Bilbao airport. The winery, one of the best in the Basque  appellation of Bizkaiko Txakolina, as some guide books say, finally turned out to be next to a bar, tucked away at the back of a building that also houses a gas station. Even when I got out of the car, I was still in doubt. But the smell eventually convinced me. Standing in the rain, on a small industrial area just outside of Gernika, the smell of ferment

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BKWine Magazine – 27/12/2013 – Suecia

Not only art but also good wine in Bilbao: Bodegas Itsasmendi and Txakoli

From a wine perspective Bilbao on the coast of the Basque Country in northern Spain is often just the starting point. There is an international airport. You visit the museum (the Guggenheim). And then you go to Rioja. That can be a mistake. That is a mistake. The city itself is fabulous and worth a visit. And around the city the Basques also make wine, in very little-known wine region called Txakoli (Bizkaiko Txakolina).

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