The Salt, el blog de gastronomía de la Radio Pública de los USA publica hoy mismo un interesante artículo sobre los txokos, firmado por Deena Prichep. Ella ha sido una afortunada al ser invitada a uno de los txokos donostiarras con más solera, el Amaikak Bat.

De su estancia en San Sebastián y de su visita a esta Sociedad donostiarra ha nacido este artículo que ha sido publicado por la NPR. Leyéndolo no es difícil imaginarse que a nuestra ilustre visitante la visita a la ciudad y al Txoko, le ha encantado. Nos alegramos y le deseamos un pronto retorno al País de los Vascos.

NPR – 14/5/2012  -USA

At Basque Cooking Clubs, Food And Fraternity Mix Heartily

Enrique Vallejo serves soup at the Amaikak Bat txoko in San Sebastian.

Spring crops like asparagus and sorrel are poking up all over the hemisphere. And in the autonomous region of Northern Spain known as Basque Country, people are taking that spring harvest to a txoko. Txokos are usually translated as “gastronomic societies;” they’re distinctly Basque members-only kitchens and dining halls, where people cook with their friends (often well into the night), keeping Basque recipes, language and culture alive. There are roughly two million people in the Basque Country and over 1,000 txokos, pronounced “cho-kos.”

(Sigue) (Traducción automática)

 

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