Una web británica especializada en enología, nos sorprende con una amplio reportaje sobre el txakoli. Hace un reocrrido por este vino vasco, explicando su historia, sus zonas de cúltivo y la enorme evolución que ha tenido en los últimos años, gracias a las Denominaciones de Origen.

Interesante e instructivo. Un reportaje que nos ha gustado por rmuchas cosas, algunas de las cuales no tienen que ver, estrictamente, con el txakoli.

Wine Pages – 25/3/2011 -Gran Bretaña

Basque instincts


Simply pronouncing the name Txakoli is a challenge. “Chak-oh-lee” is Spain’s proudly Basque wine region, the vineyards hugging the dramatic and beautiful Atlantic coast (some quite literally). Txakoli has a long history of wine production, though one that was only recognised with its own Denominación de Origen (DO) stamp in 1989, first granted by the Basque government, then later by the Spanish government in Madrid. It is a region of small, family growers and producers, and its market is mainly local (only 15% of Txakoli’s production is exported). (sigue)

Traducción automática de Google

 

 

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